Archined weekendtip

Nieuws —

Een tentoonstelling, lezing, film, event… waarvan de redactie vermoedt dat het interessant is.

Not cancelled
17- 24 May

Not cancelled, a week-long digital art event featuring Dutch galleries.
From May 17 to May 24, we will present an exciting program of digital art events and an online exhibition of our participating galleries. Wilfried Lenz presents work from Karel Martens (the graphic designer of Oase Journal).
https://www.notcancelled.art/netherlands
And take a look in Dubai, Chicago or Southern U.S.

 

 

Displaced Pieces, a Spy Story
2 mei 23.30
Uur van de wolf, NPO2

De overgrootvader van kunstenaar Rayyane Tabet was betrokken bij de ontdekking van een beroemde archeologische vindplaats in Syrië. Als geheime missie verzamelde hij informatie over de opgravingen en spioneerde hij voor de regering in Beiroet. Rayyane Tabet vertelt dit indrukwekkende verhaal met architectuur, woord- en beeldhouwkunst. De documentaire is al online te bekijken.
https://www.2doc.nl/documentaires/series/uur-van-de-wolf/2020/displaced-pieces-a-spy-story.html

 

 

STRP 2020 We All Are Asteroids!
2 – 5 april
3 april  Live Radio Show 20.00-0.00

STRP Festival 2020 transformed and moved forward, online. A dialogue about the role of human beings in relation to all forms of life on earth and beyond is more relevant than ever because of what is happening in the world right now due to the COVID-19 pandemic. Part of the festival program is online. For example the Live Radio Show. A four hour radio show with mesmeric soundscapes, power chords, and misunderstandings, hosted by Ja Ja Ja Nee Nee Nee. Titled ‘Body/Head’, the night features music by Derozan and mo chuisle as well as performances by Helena Sanders & Margarita Osipian, Martina Raponi and Ivan Cheng with Alexander Iezzi & Julia Reidy.
Live Radio Show
STRP 2020 website

 

Shahaila Winklaar / foto Marwan Magroun

Sunday Scroll met Shahaila
22 maart 2020 14.00-15.00 uur
Het Nieuwe Instituut via Facebook Live

Kunstenaar Shahaila Winklaar begeleidt zondag 22 maart de Sunday Scroll via Facebook Live. Tijdens deze digitale omleiding neemt ze deelnemers mee langs thema’s die voor haar als maker belangrijk zijn in de tentoonstelling The Hoodie.
> meer informatie
Die hoodie past ons allemaal, recensie van David ter Avest

 

Curing Fear / Jonathan Castro

Jan van Eyck Open Studios 2020
6 en 7 maart 2020
Jan van Eyck Academie (Maastricht)

De kunstenaars, vormgevers, architecten, curatoren en schrijvers van de Jan van Eyck Academie laten zien waar zij gedurende hun werkperiode aan hebben gewerkt. Tijdens de Open Studios is de hele academie – ateliers, publieke ruimtes, labs en tuinen – weer gevuld met tentoonstellingen, presentaties en performances.
De centrale Open Studios tentoonstelling The Wall at the End of the Rainbow is gecureerd door Natasha Marie Llorens en presenteert het werk van dertien kunstenaars die de infrastructuren onderzoeken waarmee we zaken als voedsel, territorium, grafisch ontwerp, kunstinstellingen, natuur, grenzen, geschiedenis en plastic op een bepaalde manier zien.
De feestelijke publieke opening is op vrijdag 6 maart van 17.00 – 19.00 uur in het bijzijn Eelco van der Lingen, directeur Mondriaan Fonds en Ger Koopmans, wethouder Cultuur, Provincie Limburg. Op zaterdag 7 maart staan de studio’s open voor iedereen van 10.00 – 17.00 uur.
Meer informatie >

 

tentoonstellingsbeeld Home Stories

Key Visual for the exhibition Home Stories / Daniel Streat, Visual Fields © Vitra Design Museum / Lina Bo Bardi, Casa de Vidro São Paulo 1952 / © Instituto Bardi photo Francisco Albuquerque

Home Stories. 100 Years, 20 Visionary Interiors
tot en met 23 augustus 2020
Vitra Design Museum
Weil am Rhein (Duitsland)

Our homes are an expression of the way we live, they shape our everyday routines and fundamentally affect our well-being. In a captivating narrative leading visitors backwards in time, the exhibition will highlight important societal, political, urban, and technical shifts that have shaped the design and the use of the Western interior over the last 100 years.
From current issues facing the domestic domain — such as the efficient use of dwindling urban space to the blurring of work-life boundaries — the journey includes our fascination with loft-living in the 1970s, the shift from formal to informal dwelling in the 1960s, the rise of household appliances in the 1950s, and the introduction of open-space planning in the 1920s.
The exhibition is organized around 20 iconic interiors by architects such as Adolf Loos, Finn Juhl, Lina Bo Bardi, and Assemble; artists like Andy Warhol or Cecil Beaton, as well as interior designer Elsie de Wolfe.
> meer informatie