Feature

Amersfoort sensueel?

De gemeente Amersfoort heeft Ashok Bahlotra en Adriaan Geuze aangetrokken om de nieuwe wijk Vathorst te ontwerpen, die acht tot tienduizend woningen en zestig hectare bedrijventerrein zal omvatten. De Vinex-locatie heeft als thema een wereld van verschil, meegekregen.

Geuze: 'Vathorst moet geen buitenwijk aan een buitenwijk worden. Hoewel de wijk een eigen identiteit moet krijgen, willen we tegelijkertijd een sterk samenhang met Amersfoort houden' Bahlotra wil geen tweede Kattenbroek: 'Ik wil niet voortborduren op het oude. Vathorst moet een sensueel stadje worden, waarbij behalve voor functionaliteit, ruimte is voor het dromerige, intuïtieve, het surrealistische. De verbondenheid van de bewoners met Vathorst speelt een belangrijke rol, niet alleen mooie architectuur is van belang.' Waar hebben we dat eerder gehoord? Het masterplan dat komend voorjaar zal worden gepresenteerd zal moeten uitwijzen of sensuele stedenbouw tot de mogelijkheden behoort.