Feature

Nationale Staalprijs 1996

In Amersfoort is tijdens de Staalbouwdag de elfde Nationale Staalprijs uitgereikt. De jury onder voorzitterschap van architect Jan Hoogstad heeft in drie categoriën dertien projecten genomineerd. Aan drie projecten, één in elke categorie, is een Nationale Staalprijs toegekend. Vier projecten kregen een eervolle vermelding.

In de categorie 'Gebouwen met een stalen of hybride draagconstructie' is de prijs gegaan naar het Centre for Human Drug Research in Leiden, een ontwerp van architectenbureau Cepezed en ECCS (constructief ontwerp). De jury was met name te spreken over het gebruik van het multifunctionele scherm om het gebouw heen. Dit scherm doet dienst als zon- en windwering, stralingsscherm, tuinhek en in de draagconstructie is de vluchtweg in geval van brand onopvallend weggewerkt. Het trof de jury tevens dat het gebouw zeer energie-zuinig is terwijl de constructie juist erg licht is. Dit lijkt in tegenspraak met het gangbare idee dat massa vereist is voor een goede warmtehuishouding. Tot slot roemt men de architectuur van het gebouw, die men boeiend vindt. In deze categorie ging de eervolle vermelding naar het bedrijfsgebouw Elhorst/Vloedbelt in Zenderen van Kas Oosterhuis Architecten.

De Nationale Staalprijs in de categorie 'Karakteristieke stalen bouwdelen' is gegaan naar de tribune-overkapping van het Feijenoord-stadion in Rotterdam. Het architectonisch ontwerp voor deze toevoeging aan de bestaande Kuip van Brinkman en Van der Vlugt is van Zwarts & Jansma in combinatie met Van den Broek en Bakema. Het constructief ontwerp van de overkapping is van de hand van ABT. Unaniem was de jury van mening dat deze 'prachtige deksel op een fraaie doos' een unieke uitwerking is van een bijzondere opdracht. De overkapping staat los van het oude gebouw en omdat er in het stadion geen kolommen mochten komen is er gekozen voor een uiterst complexe draagconstructie. Het transparante dak is gedurfd en spectaculair, maar toont toch veel respect voor het bestaande stadion, dat volgens de jury trouwens zelf alsnog een staalprijs verdient.De eervolle vermelding voor de Karakteristieke stalen bouwdelen is gegaan naar Atriumgebouw Het Binnenhof van Centraal Beheer in Apeldoorn van de hand van Herman Hertzberger en ABT (constructief ontwerp).De laatste categorie, 'Bruggen en overige staalconstructies' heeft behalve een prijswinnaar twee eervolle vermeldingen opgeleverd. De Nationale Staalprijs in deze categorie is gegaan naar het kraanschip Rambiz, een catamaran met twee enorme kranen, die in Nederland gebouwd is voor de bouw van een nieuwe brug over de Taag bij Lissabon. Dit schip, een ontwerp van Itrec, kan betonnen brugdelen tot een hoogte van 240 meter ophijsen en heeft een hijscapaciteit van 2×2000 ton. Na voltooiing van de brug kunnen het schip en de twee kranen volledig gedemonteerd worden om ergens anders opnieuw te worden gebruikt.De eervolle vermeldingen gingen naar twee bruggen: het Willy Brandt-viaduct in Ede en de William Pont-brug in Zaanstad.