Feature —

Van Egeraat ontwerpt nieuwe Ichthus Hogeschool

Redactie

Na een meervoudige opdracht aan drie architectenbureaus is vandaag bekend gemaakt dat Erick van Egeraat Associated Architects (EEA) de nieuwbouw voor de Ichthus Hogeschool Rotterdam (IHR) zal gaan ontwerpen.

De IHR is een HBO-instelling met 5000 studenten en 300 medewerkers. Nu is de hogeschool verdeeld over twee locaties in Rotterdam. Het nieuwe gebouw zal 20.000m2 groot worden en gebouwd worden op de Kop van Zuid met uitzicht op de Rijnhaven. Volgens de planning zal het in zomer 1999 worden opgeleverd. De opdrachtgever wil met nadruk een 'kenniscentrum' laten bouwen waarin veel ruimte is voor individueel onderwijs. Ook een aantal openbare functies, zoals een café, een boekhandel en een supermarkt, worden opgenomen om het gebouw te verankeren in de stad.

Behalve van Egeraat waren ook uitgenodigd Architectuurstudio Herman Hertzberger en een combinatie van de Londense vestiging van het architectenbureau Kohn Pedersen Fox en INBO Adviseurs Bouw uit Woudenberg. De ontwerpen zijn tot 2 maart 1997 tentoongesteld in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam.

Voor de hogeschooldirectie waren alle drie de ontwerpen acceptabel. Het ontwerp van Van Egeraat is gekozen omdat de vormgeving, de flexibiliteit en de inpassing van de sociale ruimten een fractie beter werden beoordeeld. Ook het 'Quality Team Kop van Zuid' van de Gemeente Rotterdam heeft zich uitgesproken voor dit ontwerp.

Het ontwerp van EEA kenmerkt zich door een grote transparantie. De gevel aan de zijde van de Rijnhaven bestaat volledig uit glas. De begane grond en eerste verdieping zijn gereserveerd voor openbare voorzieningen. Van Egeraat zegt te refereren aan het typisch industriële karakter van de laat 19e eeuwse en begin 20e eeuwse haven-architectuur. Het gebouw is functioneel en vrij indeelbaar. Op de eerste drie lagen zijn alle (semi-)openbare ruimten geplaatst, op de lagen daarboven de leslokalen, werkkamers en andere minder specifieke ruimten. Het plafond van de begane grond welft mee met vloer van de erboven gelegen grote collegezaal. Op de derde verdieping zijn twee daktuinen geplaatst. Eén met uitzicht op de Rijnhaven en de ander kijkt uit over een verdiept gelegen tuin aan de achterzijde van het gebouw.

Atria zijn een belangrijk thema in het ontwerp van Kohn Pedersen Fox en INBO. De atria communiceren met de buitenwereld en zijn zo een 'etalage' van de hogeschool. De tuin die is opgenomen in de stedenbouwkundige randvoorwaarden speelt een belangrijke rol in dit ontwerp. De tuin functioneert als een rustpunt in het hectische stadsleven, een plek waar mensen zich kunnen concentreren. Op het dak is in een 'penthouse' een aantal openbare voorzieningen ondergebracht; collegezalen en een sportzaal bieden een spectaculair uitzicht op de stad.

Hertzbergers ontwerp gaat uit van een open, extraverte onderbouw met daarin alle openbare en semi-openbare functies en een introvert gedeelte daarboven, waarin de kantoren en studieruimten geplaatst zijn. Een grote onregelmatig gevormde vide in het centrum van het gebouw laat licht van bovenaf penetreren. Rondom deze binnenhof zijn pauzeruimten gesitueerd. De bovenbouw is compact en efficiënt en enigzins gesloten; de basis van het gebouw is geheel open en gaat een interactie aan met de omringende stad.