Feature

Paviljoen RealSpace in QuickTimes te koop!

Het veelgeprezen RealSpace in QuickTimes, Architectuur en digitalisering, waarmee Nederland zich in het voorjaar van 1996 op de Triënnale in Milaan presenteerde, zal na 8 februari aanstaande gesloopt worden. Zo dreigt er, na roemruchte voorgangers als le poème électronique dat naar ontwerp van Le Corbusier te zien was op de wereldtentoonstelling in Brussel (1958), wederom een fraai staaltje paviljoen-architectuur te verdwijnen.

De eigenaar van RealSpace in QuickTimes, het Nederlands Architectuur-instituut (NAi), heeft geen ruimte om het paviljoen te bewaren en geen middelen om het te exploiteren. Daarom heeft het NAi besloten het paviljoen voor een spotprijs aan te bieden!

RealSpace in QuickTimes is gewijd aan de effecten van de digitalisering op architectuur en stedebouw. Het paviljoen bestaat uit een sculpturale vorm die dient als drager van uiteenlopende bewegende beelden die laten zien wat de gevolgen zijn van de opmars van de computer op onze leefomgeving. RealSpace in QuickTimes werd onder auspiciën van het NAi samengesteld door Ole Bouman (hoofdredacteur van het tijdschrift ARCHIS). De architect van het paviljoen, Ben van Berkel, is een gerenommeerd onderzoeker van de gedigitaliseerde ruimte. Van Berkel is werkzaam op meerdere terreinen zoals stedebouw, civiele bouw, woningbouw en interieur. De beeldregie van het media-gedeelte lag in handen van René van Raalte van BRS Premsela Vonk.

Op uitnodiging van de Jaarbeurs te Utrecht is RealSpace in QuickTimes van 3 tot en met 8 februari 1997 vooralsnog voor het laatst te zien op de Internationale Bouwbeurs. Indien zich op de laatste dag van de Bouwbeurs geen gegadigden voor het paviljoen hebben aangemeld, zal de houten drager gesloopt worden. De drager (8.60 x 8.45 meter) bestaat uit een framewerk van 22 mm delen multiplex die aan twee zijden is afgewerkt met 3 mm berkentriplex, waarop een transparante brandwerende coating is aangebracht. De elektronische apparatuur die vloeiend in de drager is verwerkt, bestaat uit 8 CD-i spelers, 6 monitoren, 4 videoprojectoren, 1 computer met beeldscherm, 1 cd-speler, 1 versterker en een interactieve lichtinstallatie. De videofilms (naar een scenario van Ole Bouman) maken geen deel uit van de aanbieding.

RealSpace in QuickTimes is een uniek object dat met zijn gekromde vlakken en curves een opvallende publiekstrekker is. Het NAi biedt deze promenade architecturale voor een spotprijs aan. De houten drager is te koop voor slechts ƒ 15.000,-! De elektronische apparatuur wordt te koop aangeboden voor ƒ 35.000,- (nieuwwaarde: ƒ 70.000,- ). Het demonteren van het paviljoen en het transport vanaf de Jaarbeurs is geheel op kosten van de koper.