Feature

Christian Rapp ontvangt Maaskantprijs 1997

De tweejaarlijkse ‘Rotterdam-Maaskantprijs voor Jonge Architecten 1997’ zal in november worden uitgereikt aan de 34-jarige, Duitse architect Christian Rapp. Met de realisatie van het grote woongebouw Piraeus op het Amsterdamse KNSM-eiland, dat Rapp enige jaren geleden samen met Hans Kollhoff ontwierp, verwierf hij direct internationale faam. Sindsdien heeft Rapp samen met Stephan Höhne een eigen bureau met vestigingen in Berlijn (sinds 1992) en Amsterdam (sinds 1994). De jury brengt in de toekenning van deze prijs aan Rapp haar waardering voor de ‘primaire ambachtelijkheid van het architectenwerk’ tot uitdrukking.

Tekenend voor deze ambachtelijke houding van Christian Rapp (München 1962) is het feit dat hij voorafgaand aan zijn architectuurstudie aan de Technische Universiteiten van Berlijn en Delft (1983-89) eerst een metselaarsopleiding van een jaar heeft gevolgd. Tijdens zijn studie werkte hij op het bureau van Otto Steidle (1984-85) en bij OMA (1986-87). Van 1988 tot 1992 werkte hij, evenals Stephan Höhne, op het Berlijnse bureau van Hans Kollhoff. Hij was nauw betrokken bij de bouw en de uitvoering van het woongebouw Piraeus in Amsterdam. Höhne en Rapp hebben inmiddels in Berlijn-Karow zeven woongebouwen, met in totaal 84 woningen gerealiseerd. Een kinderdagverblijf in deze wijk is in aanbouw. Daarnaast zijn 8 woongebouwen met 176 woningen in Ludwigsfelde in aanbouw. In Nederland werkt het bureau onder meer aan woningen op Borneo-Sporenburg, woningbouw in Spijkenisse en een woongebouw op het Chasséterrein in Breda.

De jury van de Maaskantprijs, die bestond uit Bernard Colenbrander (NAi), Tracy Metz (NRC) en Kees Rijnboutt (de Architectengroep Amsterdam), plaatst het werk van Rapp vooral tegenover een door haar geconstateerde frivole, modieuze actualiteit. In een persbericht toont de jury zich onder de indruk van 'Rapps tamelijk weerbarstige beroepsuitoefening, wars van de stilistische waan van de dag. Rapp ambieert een grondige architectuurovertuiging, los van de geldende modes, en richt zich daarbij op wat hij voor de tijdloze essentialia houdt van de architectuur. Zijn helden zijn onder meer Ludwig Mies van der Rohe en Heinrich Tessenow; hij ontleent aan hen een gevoel voor sterke concepten die op een verfijnde wijze gerelateerd zijn aan de traditie. Rapp ontwerpt vrij spartaanse, gave composities. Raadselachtige attributen of exotische materialen ontbreken. Juist door zijn kernachtige en gedisciplineerde beroepshouding acht de jury de aanwezigheid van Christian Rapp in de eclectische en trendgevoelige actualiteit van de Nederlandse architectuur van groot belang.'

De Rotterdam Maaskantprijs voor Jonge Architecten ging eerder naar: John Körmeling, Mecanoo, Wiel Arets, Willem-Jan Neutelings, Liesbeth van der Pol en Adriaan Geuze (West 8). Aan de prijs is een oorkonde, een geldbedrag van f10.000,- en een publicatie verbonden. De uitreiking aan Christian Rapp vindt plaats op vrijdag 7 november in de Burgerzaal van het Rotterdamse Stadhuis.