Feature

Dordtse Bierstube

De gemeente Dordrecht heeft een uniek initiatief genomen om de vrolijke horeca-chaos in de binnenstad te beteugelen. Gemeente-architect Max Visser heeft een ’tapkiosk’ ontworpen die de zelfgebouwde terrastaps van de kroegbazen moet vervangen.

De caféhouders in Dordrecht, die een terras voor de deur hebben met een barmeubel daarop, zullen dit binnenkort dienen te verwijderen. Volgens de gemeente zijn er teveel 'foute tapkiosken, die minder goed passen in het historische stadsbeeld'. Bij de gemeente moet voor een bedrag van 4900 gulden per jaar een tapkiosk worden gehuurd.

Het is de bedoeling dat dit jaar al drie gemeentelijke tapkiosken worden geplaatst. In totaal zullen 8 tot 10 taps worden gebouwd. Bouwkosten zijn ongeveer 40.000 gulden. Oorspronkelijk bestond het idee om de tapkiosk te combineren met een openbaar toilet om ook iets aan de urine-overlast in het Dordtse centrum te doen. Gemeente-architect Max Visser heeft daar echter vanaf gezien omdat dit te duur zou worden en omdat er problemen van hygiënische aard werden verwacht. Visser denkt er voorlopig nog niet aan het bouwwerkje buiten Dordrecht te verkopen, maar hij sluit dat ook niet uit.

Max Visser heeft contact gehad met een aantal bierbrouwerijen over dit initiatief van de gemeente Dordrecht. Hij hoopte daar aanvullende financiering te krijgen voor dit project. Tot zijn spijt toonden zij geen enkele belangstelling.

Om de binnenstad verder te verfraaien zal binnenkort ook het andere terrasmeubilair aan bepaalde eisen moeten voldoen. Zo zullen in de toekomst alleen rieten stoelen en parasols in gedekte kleuren worden toegestaan.