Feature

Vijftig architecten ontwerpen via Internet

De Japanse architect Arata Isozaki heeft vijtig internationale architecten, waaronder Ben van Berkel en Rem Koolhaas uitgenodigd voor een online ontwerpsessie. De architecten worden gevraagd om mee te ontwerpen aan het project Haishi – Mirage City, een kunstmatig eiland van 400 hectare voor de kust van Macao. Het eiland dat door middel van twee snelwegen bereikbaar is krijgt een woon/werkfunctie met hoogbouw in het centrum en laagbouw langs de randen. Op een speciale Internetsite kan het ontwerpproces gevolgd worden.

De Internetsite ‘The Mirage City-Another Utopia’ is vormgegeven als een interactieve tentoonstelling, waarbij ontwerpschetsen van de participerende architecten worden tentoongesteld. Door middel van deze online ontwerpsessie, waarbij architecten op elkaars werk kunnen reageren en waarbij de ‘Internet community’ als geheel eveneens kan reageren, wordt het ontwerp- en beslissingsproces transparant gemaakt. Isozaki experimenteert op deze manier met nieuwe methode van stadsplanning. Isozaki:: ‘This is not an exhibition of a complete work, but of a process through which a new Utopian idea can take shape. It is a workshop in which the public participates and communicates as 'the other' through the different networks available. This method has been chosen because it is our intention to show that city planning is possible without a master plan. This is especially true in today's climate, when all concrete determinations are thought to be impossible. The modern Utopia has been dead for 30 years. In its place alternative Utopia(s) will appear like a mirage’

De ‘tentoonstelling’ bestaat, naast een geschiedenis van het project, uit vier onderdelen; prototype, waar het huidige plan waarop de architecten reageren wordt getoond, signatures, waar de bijdragen en commentaren van de architecten wordt bijgehouden, visitors, waar twaalf Japanse architecten en beeldend kunstenaars wordt gevraagd online te reageren en Internet, waar getracht wordt de binnengekomen email, CADfiles en andere bijdragen in het plan te incorporeren.

De bijdragen van de vijftig gasten worden vanaf half april tot half juni verwacht. Het is dus de moeite waard om de site af en toe te bezoeken om te zien hoe de voortgang is. Hieronder alvast twee eerste schetsen respectievelijk van Jeffrey Kipnis en van Dominique Perrault.