Feature

Claus en Kaan winnen Prix Rhénan

Het woningbouwproject aan de Binnenwieringenstraat in Amsterdam van architecten Claus en Kaan is een van de prijswinnaars van de vijfde Grand Prix Rhénan d’Architecture. Het plan betreft de koppeling van een gerestaureerd monument aan nieuwbouw. De jury is van mening dat: ‘het een manifest is voor de verdere ontwikkeling van de ontmoeting tussen oude en nieuw’.

De Prix Rhénan wordt tweejaarlijks uitgereikt aan plannen die zijn gerealiseerd in de aan de Rijn gelegen landen. Het thema van de prijs dit jaar was: 'Her-scheppen: moderne architectuur in relatie met bestaande gebouwen'.

Voor het project aan de Binnenwieringenstraat koppelden Claus en Kaan twee smalle kavels tot een geheel: een gerestaureerd monument en een nieuwgebouwd deel op een naastgelegen extreem smal restkaveltje. De drie woningen zijn in drie lagen horizontaal verdeeld, waarbij voor elke woning het woongedeelte in het gerestaureerde pandje en de voorzieningen in het nieuwbouwdeel zijn ondergebracht. Het nieuwbouwdeel heeft een geheel glazen gevel gekregen en contrasteert maximaal met het gerestaureerde deel. Claus en Kaan noemden het nieuwbouwdeel een 'infuus' dat het gerestaureerde pand in leven kan houden. Een vorm van architectonische microchirurgie, die blijkbaar navolging verdiend.