Recensie

Hertzberger nu ook in het Chinees

Het bekende boek Ruimte maken, Ruimte laten van Herman Hertzberger is nu ook in een Chinese vertaling verschenen. Zes andere edities zijn al uitgegeven en drie nieuwe edities, waaronder een Koreaanse komen binnenkort op de markt. Daarmee is dit het meest vertaalde Nederlandse architectuurboek.

Het boek bevat uitgewerkte versies van de colleges die Hertzberger vanaf 1973 aan de TU Delft gegeven heeft. Zijn pedagogische aanpak en zijn theoriƫn blijken internationaal aan te slaan, ondanks het feit dat ze in Nederland al weer iets verouderd lijken te zijn. Voor studenten in Braziliƫ, Japan en Duitsland is het boek echter verplichte kost.

Als statement is het boek nog altijd zeer duidelijk. Er zijn weinig door architecten geschreven boeken die meer inzicht geven in de denkwijze en de inspiratiebronnen van de schijver. Ook als documentatie van Hertzbergers werk is het boek zeer bruikbaar.