Feature

Hertzberger wint in Tel Aviv

Architectuurstudio Herman Hertzberger heeft de prijsvraag gewonnen voor een stedebouwkundig plan en bebouwing in Tel Aviv. Het plan voor tenminste 2000 woningen is gesitueerd aan de kuststrook en sluit aan op de bebouwing van het huidige centrum. Hertzbergers plan bouwt voort op de structuur en het architectonisch karakter van de befaamde ‘White City’, het in de jaren 20 door Bauhaus-architecten ontworpen witte stadsdeel van Tel Aviv. Voor de prijsvraag die bestond uit twee ronden waren naast enige Israelische bureaus onder anderen ook Richard Rogers, Skidmore Owing & Merrill en Kohn Pederson Fox uitgenodigd.

Het karakteristieke bebouwingstype van de 'witte wijk'; losgegroepeerde, urban villa-achtige meergezins woongebouwen, diende als uitgangspunt voor de bebouwing van de nieuwe wijk. Ook het parallel aan de kustlijn lopende stratenpatroon is overgenomen in de nieuwe bebouwing. De bebouwingsdichtheid van de nieuwe wijk is groter dan die van de bestaande. De maat van de woonkwadranten en de basisenvelop voor de woongebouwen is dan ook groter dan in het bestaande plan. De door de ontsluitingsstraten omgeven woonkwadranten zijn doorsneden door bomenlanen en zijn in principe alleen toegankelijk voor voetgangers. Parkeren vindt plaats langs de randen en in parkeerkelders.

De basisenvelop voor de woongebouwen heeft als uitgangspunt vier wooneenheden ontsloten door een centrale trap/lifteenheid met een variabele hoogte. De eenheden kunnen in plattegrond en organisatie variƫren en eventueel op de verdieping door middel van binnenstraten worden gekoppeld.

Behalve de woonkwadranten zijn in het plan verder zes in zee stekende woonpieren, een aantal woontorens aan de rivierzijde en een aantal pleinen en parken opgenomen.

Het winnende plan wordt voor uitvoering verder uitgewerkt in samenwerking met architect Moshe Zur uit Tel Aviv, die zelf de tweede prijs won.