Feature

Aldo Rossi overleden

Op 66-jarige leeftijd is in Milaan de Italiaanse architect en theoreticus Aldo Rossi overleden aan de gevolgen van een auto-ongeluk.

Gedurende zeker dertig jaar heeft Aldo Rossi een belangrijke rol gespeeld in de architectuur en stedebouw. Vooral zijn theoriƫn over de herwaardering van de stad als historisch gegroeide eenheid en de rol van monumenten daarin heeft vele tongen losgemaakt. Zijn boek L'architettura della citta was het beginpunt van een ware kruistocht tegen de moderne architectuur. Zijn invloed op het architectuuronderwijs in de hele wereld is zeer omvangrijk.

Zijn eigen ontwerpen zijn altijd omstreden geweest. De ongedecoreerde gebouwen die gebaseerd zijn op pure geometrische vormen werden door velen als te streng classistisch beoordeeld. Maar Aldo Rossi had ook een grote schare van aanhangers. In de laatste jaren heeft hij veel grote opdrachten gekregen, zoals het theater in Genua, het Historisch museum in Berlijn en het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Onder het grote publiek is Rossi ook bekend van de ontwerpen voor huishoudelijke apparaten voor Alessi.

Het Amsterdamse architectenbureau Studio di Architettura werkte nauw met Rossi samen.