Feature

Sporenburg: Stand van zaken 2

Nadat ArchiNed in maart van dit jaar al uitgebreid heeft stilgestaan bij de bouwplannen voor het Borneo Sporenburg gebied aan het IJ in Amsterdam, nu een eerste in een reeks momentopnamen bij de uitvoering van deze bijzondere stadsuitbreiding.

Voor de Verbindingsdam naar rechts, een paar honderd meter over een hobbelige zandweg en dan voor de hekken naar links; zo kom je op de Erstkade waar eind juni de eerste gezinnen hun huis konden betrekken. Het hek dat het bouwterrein markeert, verplaatst zich langzaam door de straat, de woningen in gedoseerde porties overleverend aan de bewoners. Bij de opgeleverde woningen springen de stedebouwkundige uitgangspunten van Sporenburg direkt in het oog: laagbouw in hoge dichtheid, de verdiepingshoogte op de begane grond van 3,5 meter en alle woningen hun eigen entree en garage. Buitenruimten zijn zo ingericht dat een maximale privacy kan worden gegarandeerd. En zolang Borneo nog één grote bouwput is, zal het voor de kinderen die er wonen de beste speelplaats van Amsterdam zijn.