Feature

Stadhuis Arnhem behouden

Nog niet zo lang geleden gingen er stemmen op om het stadhuis van Arnhem zodanig te verbouwen dat eigenlijk van sloop sprake zou zijn. Inmiddels lijkt dit fraaie voorbeeld van laat modernistisch monumentalisme van architect J. Konijnenburg toch gered. Dat er iets moet gebeuren wordt duidelijk uit een recent ANP-bericht dat spreekt van een ‘levensgevaarlijke situatie’, doordat brokken van de marmeren gevelplaten ‘zo groot als grafzerken’ spontaan naar beneden komen.

Het stadhuis is gebouwd in 1968 en heeft een onnederlandse grandeur en allure. Konijnenburg woonde en werkte in de tijd dat hij dit gebouw ontwierp in Parijs en waarschijnlijk zou geen Nederlandse architect het in die tijd gedurfd hebben om met dergelijke materialen (grote marmeren gevelvlakken), detailleringen (de marmerplaten zijn gedeeltelijk gelijmd, erg modern voor die tijd maar tevens de reden van het huidige gevaar voor voetgangers) en monumentale dimensies aan te komen. In ruimtelijk opzicht zijn de interne binnenplaats (inmiddels in gebruik als parkeerplaats), de Burgerzaal, de Raadzaal en de brede monumentale trap die de hal tot amfitheater transformeert de moeite van het behouden waard. Maar er zijn naast vliegende marmerplaten nog wel meer problemen. Door de grote, ongeïsoleerde glasvlakken en de hopeloos verouderde klimaatinstallatie is het gebouw op dit moment amper bruikbaar. Dit alles gekoppeld aan het feit dat de ambtenaren liever in een modern kantoor aan de rand van de stad met ruime parkeermogelijkheid werkten en B&W eigenlijk vonden dat de grandeur en de formele opstelling van de raadzaal niet 'democratisch' waren maakten de toekomst van het gebouw behoorlijk onzeker.

Toch wordt op dit moment de mogelijkheid onderzocht om het gebouw op een monumentenlijst te krijgen en ligt er een restauratievoorstel, waarbij het exterieur en de representatieve ruimten van het interieur naar hun oorspronkelijke toestand zullen worden hersteld. Het oorspronkelijk meubilair, de vloerbedekking en de armaturen zullen worden teruggebracht. De kantoorvleugel zal worden aangepast aan de huidige normen ten aanzien van de werkomgeving. De gevel zal worden voorzien van een nieuwe marmerbeplating en daarbij tevens worden geïsoleerd. Als de raad zoals verwacht akkoord gaat dan kan het gerenoveerde raadhuis in 2000 gereed zijn.