Feature

Bigfoot

Beetje bij beetje worden er architectuurprijsvragen via het Internet aangekondigd en afgehandeld. Onlangs werden de prijswinnaars bekend gemaakt van een van de leukste Internet Design Competitions: ‘Bigfoot’. Nederlandse ontwerpteams sleepten hierbij een tweede plaats en een eervolle vermelding in de wacht.

De Bigfoot prijsvraag wordt georganiseerd door de Academy of Architecture Arts & Sciences, die eerder de Banana prijsvraag organiseerde. De opgave betrof het ontwerp van het 'ideale' Football Stadium op of aan het strand van Santa Monica Beach. De jury met beroemdheden als Richard Meier en Thom Mayne in haar gelederen kende na uitgebreide beraadslagingen, die overigens volledig op het net te lezen zijn, een tweede prijs toe aan het Amsterdamse team Paul de Ruiter, Rob Hootsmans en Ken van Domburg, die een onderwaterbunker in de zee plaatsten. Het ontwerp wordt verder gekenmerkt door het ineegrijpen van verschillende verkeersstromen Uit het juryrapport: 'The rendering from the air of this underwater statium with a 'clever section' and representing 'inversion without perversion' is stunning'. Een eervolle vermelding ging naar het eveneens Amsterdamse team Ray Mensink, Mark Snitker, Leen Borst en Steve Reid.