Feature

Euregionale ontwerpprijs uitgereikt

Op woensdag 5 november is in Maastricht voor de zevende keer de Euregionale Ontwerpprijs uitgereikt voor de twee beste afstudeerprojecten van de architectuuropleidingen in de regio Maas-Rijn. Jeannette Stargala ontving de MECC-prijs (fl 5000,=) voor haar inzending ‘Kinderkunsthalle’. Peter Marquardt kreeg de BNA-TERCA prijs (fl 3500,=) voor zijn project ‘Konversion Brent Spar’. Beide prijswinnaars studeerden aan de RWTH in Aken.

De jury bestond uit vertegenwoordigers van de deelnemende scholen; AvB Maastricht, PHL Diepenbeek, ISA Luik en RWTH Aken. De organisatie was in handen van het VITRUVIANUM, studiecentrum voor Architectuur in de Euregio Maas-Rijn in Heerlen. Uit een totaal van 32 inzendingen werden zes plannen genomineerd, naast de twee winnaars waren dit de plannen van Rob van Baalen (AvB Maastricht), Maike Lück (RWTH Aken), Tom Verheyen (PHL Diepenbeek) en Robert Winterhager (RWTH Aken).

Met betrekking tot het ontwerp voor een Kinderkunsthal in het Rotterdamse Museumpark van Jeannette Stargala waardeert de jury dat: 'langs de gebroken lineariteit tussen het Nederlands Architectuurinstituut van Jo Coenen en de Kunsthal van Rem Koolhaas, leunend tegen het Sophia Kinderziekenhuis, zijn de vertrouwde kleinschalige speelobjecten als een leesplankje en een poppenhuis omzichtig vergroot, betreedbaar gemaakt en op een urbane schaal gebracht'.

De jury is van mening dat het ontwerp van Peter Marquardt, een recyclingsvoorstel voor de Brent Spar, 'met grote technische perfectie voor deze haast schaalloze fabriek niet alleen een pragmatische conversie voorstelt, maar tevens demonstreert dat vraagstukken waarin een rampzalig risicogehalte schuilt met begaafd vernuft zijn op te lossen'.