Feature

Rietveldprijs naar Koen van Velsen

Utrecht heeft op 15 november j.l. de gemeentelijke Rietveldprijs 1997 uitgereikt aan Koen van Velsen voor zijn uitbreiding van het Universiteitsmuseum aan de Lange Nieuwstraat. De jury heeft zich uitgeput in lovende bewoordingen voor deze uitbreiding en renovatie. Andere genomineerden waren onder meer Mecanoo, Duinker & Van der Torre en Erik Knippers. Bij Uitgeverij Thoth is een boekje verschenen met het juryrapport en foto’s van alle genomineerde projecten.

In ietwat ronkend, bloemrijk taalgebruik beschrijft Max van Rooy in het juryrapport waarom de uitbreiding van het Universiteitsmuseum uitverkoren is: 'Na ter plekke te zijn aangekomen ging het gezelschap op een bankje in de zonovergoten tuin zitten, om het wonder te aanschouwen. Een gebouw als weldadige rustpauze (…) in alle details zó uitgewogen, dat een wandeling erdoorheen een doorlopend genoegen is. (…) Beheersing, rust, verfijning, rijpheid en elegantie zijn de sleutelwoorden die in de boezem van de jury zijn gevallen om het meesterwerk van Koen van Velsen te karakteriseren.'

De andere genomineerde voor de tweejaarlijkse Rietveldprijs waren Erik Knippers (toneeltoren van de Stadschouwburg), Duinker & Van der Torre (villa in de Koningslaan), Dolf de Maar (renovatie chauffeurswoning van Gerrit Rietveld), Brinkman en van der Linden (moskee aan het Attleeplantsoen), M.A. van Leeuwen (inrichting Schimmelplein), Mecanoo (faculteitsgebouw Economie en Management, Hogeschool Utrecht), Jaco de Visser (bedrijfshal, Amsterdamsestraatweg en woningbouw, Dollardstraat) en Aart Oosting (patiowoningen, Payenborchstraat). De jury, die naast Van Rooy bestond uit architecten Jo Coenen en Hubert Jan Henket en architectuurhistoricus Nic Tummers, neemt geen blad voor de mond in de beoordeling van de gebouwen. Zo wordt aan de moskee van Brinkman en van der Linden slechts toegevoegd dat het een clichématig bouwwerk is.

Alle genoemde projecten zijn prachtig gefotografeerd door Daria Scagliola en Stijn Brakkee. Ter gelegenheid van de uitreiking van de prijs zijn deze foto's tezamen met het juryrapport, een beschouwing over het werk van Koen van Velsen, een historische analyse van de lijfspreuk van Mies van der Rohe 'Less is more' door Nic Tummers ondergebracht in een aardig boekje van Uitgeverij Thoth. Een must voor architectuurliefhebbers met belangstelling voor Utrecht.