Feature

Renzo Piano op Kop van Zuid

De Italiaanse architect Renzo Piano heeft het definitief ontwerp voor een kantoortoren voor PTT-Telecom op de Kop van Zuid in Rotterdam gepresenteerd. Deze toren waarvoor de bouwwerkzaamheden in januari 1998 beginnen, zal het begin vormen van een reeks torens en lagere bebouwing, die ooit het Manhattan aan de Maas moet vormen. Onderdeel van Piano’s ontwerp is een masterplan voor een deel van de invulling van de Wilhelminapier. ArchiNed presenteert een paar impressies.

De PTT-Telecomtoren zal direct naast de oprit van de Erasmusbrug worden gebouwd. Het circa 100 meter hoge gebouw bestaat uit een aantal vertikaal gearticuleerde bouwvolumes. ‘Main feature’ is het enorme, door een vijftig meter lange stut omhoog gehouden billboard van circa 40 x 90 meter – de gevel aan de Erasmusbrugzijde die in de richting van de brug en de stad is gedraaid – waarmee het Wilhelminaplein het Times Square aan de Maas zou kunnen worden.

Piano ontwikkelde eveneens een voorstel voor de kadestrook vanaf de nieuwe toren als uitwerking van het eerdere masterplan van Norman Foster voor de gehele Wilhelminapier. In Piano’s plan koppelt een wandelpromenade 5 meter boven het kadeniveau een reeks kantoortorens en de oude HAL-gebouwen.

Vrijwel gelijktijdig met de start van de bouw van de PTT-Telecomtoren zal worden begonnen met de werkzaamheden aan het Luxortheater van Bolles-Wilson. Ook voor andere projecten op de Kop van Zuid is de start van de bouw in de eerste helft van 1998 gepland.