Feature

Van Eyck”s kerk in gevaar

De beroemde pastoor van Arskerk in Den Haag (1964-69, Aldo van Eyck) is dringend aan renovatie toe. Pastoor Berger van de kerk aan de Aaltje Noorderwierstraat heeft in totaal 600.000 gulden nodig, waarvan tot nu toe slechts 236.000 binnen is.

De Pastoor van Arskerk is ontworpen in de tijd dat Van Eyck net het veelgepubliceerde, maar nooit uitgevoerde plan voor een protestantse (!) kerk met de titel 'Wheels of Fortune' had gepresenteerd. De Van Arskerk maakt deels gebruik van dezelfde thema's, zoals het gebruik van cirkels in combinatie met rechthoeken en de opvatting dat een gebouw in zichzelf ook een kleine stad is. Zo heeft Van Eyck in de kerk bewust een 'straat' opgenomen om processies te houden, die niet meer in de stad plaatsvinden.

De kerk kenmerkt zich verder door een grote mate van introvertie. Het gebouw heeft nauwelijks ramen en het daglicht komt door het dak naar binnen, waardoor de sacrale sfeer nog verhoogd wordt. Het materiaalgebruik is sober en in de beste tradities van het structuralisme is vooral betonsteen gebruikt in het interieur.

Bijna dertig jaar na oplevering heeft de kerk een nieuw dak en een nieuwe verwarmingsinstallatie nodig. Ook het voegwerk moet worden vernieuwd. Onder andere door drie benefietconcerten moeten de benodigde fondsen worden verzameld.