Feature

Bibliotheek TU Delft geopend

De nieuwe Centrale Bibliotheek van de TU Delft is sinds januari geopend voor het publiek. In de door Mecanoo ontworpen ‘driehoek van glas en gras’ heeft een van de grootste technische boekenverzamelingen ter wereld eindelijk een waardig gebouw gekregen. De belangrijkste vernieuwingen in het gebouw zijn het feit dat de boeken eindelijk te zien zijn en dat de bestanden op 1000 studieplekken, deels voorzien van computerterminals, bestudeerd kunnen worden.

De nieuwe bibliotheek bevindt zich achter de dominante aula van Van den Broek & Bakema. Een ontwerp dat tegen dit expressieve, betonnen 'ruimteschip' zou moeten concurreren was volgens Mecanoo vrijwel onmogelijk en ook ongewenst. De aula is nu in een grastapijt gelegd, dat langzaam overloopt in het driehoekige grasdak van de nieuwe bibliotheek. Een betonnen kegel met een open top en een insnede in het grasdak ter plaatse van de entree zijn de enige tekens die vanaf de Mekelweg, de hoofdas van de TU-wijk, wijzen op een bijzondere functie. Vanaf de andere zijde bieden de glazen gevels onder de opgetilde randen van het dak echter een ruim zicht op de activiteiten die zich binnen afspelen.

Onder het dak bevindt zich een ruime centrale hal. Het meest opvallende voor de reguliere gebruikers van de oude bibliotheek is het feit dat er weer boeken te zien zijn. In de oude bibliotheek stonden de boeken namelijk onzichtbaar in magazijnen opgesteld. Nu staan de meest gevraagde boeken in een enorme boekenwand tot aan het glooiende dak en kunnen ze door de bezoekers zelf uit de kast worden gehaald. Het mag voor een bibliotheek vanzelfsprekend lijken, maar het is aan Mecanoo te danken dat deze wijziging tot stand is gekomen. Alleen daarvoor al verdienen ze wat mij als regelmatig bezoeker betreft alle hulde.

Ook het feit dat de bibliotheek nu een ruim aantal studieplaatsen heeft is een grote verbetering. De studieplaatsen zijn verdeeld over ingehangen vloeren in de kegel en in een rustiger studieruimte langs de gevel. Gelijk vanaf de opening zijn deze plaatsen door studenten ingenomen, zodat er direct een levendige sfeer in het gebouw is ontstaan.

De rustigere studieplaatsen zijn voorzien van computerterminals waarop tegelijkertijd kan worden gezocht in de bestanden van de bibliotheek en op internet. Opgehaalde gegevens kunnen direct worden verwerkt in tekstverwerker en spreadsheet programma's die op de computer staan. De terminals zijn daarmee krachtige stations geworden voor het verrichten en direct verwerken van onderzoek (in de wandelgangen heten deze computers al de 'plagiaatmachines').

Het was al langer mogelijk om via internet de bestanden van de Centrale Bibliotheek in te zien en om online boeken te reserveren. Voor deze keer propageren wij echter een 'ouderwets' offline bezoek aan het nieuwe gebouw.