Feature

Joost Swarte mag bouwen

In maart meldde ArchiNed Nieuws al dat striptekenaar Joost Swarte een ontwerp voor de Haarlemse Toneelschuur had gemaakt. Woensdagmiddag heeft de Haarlemse gemeenteraad ingestemd met de bouw. Het bouwplan dat Swarte presenteerde in tot nu toe overeind gebleven en staat nog als een (virtueel) huis.

Als het tekort van drie miljoen op de bouwsom van achttien miljoen door subsidie kan worden bijeen gesprokkeld, kan de bouw in 1999 beginnen. Over de begeleidende architect, een baan waarvoor indertijd veel vraag was, wordt nog onderhandeld. Maar het ligt in de lijn der verwachting dat Thijs Asselbergs, voormalig stadsarchitect die Swarte tot nu toe van adviezen voorzag, hiervoor de aangewezen kandidaat is.

De nieuwe Toneelschuur zal naast het huidige Concertgebouw, op het omstreden, voormalige Enschede-terrein worden gebouwd. Het complex omvat twee toneelzalen: een ruime middenzaal met 250 stoelen en een kleinere zaal en verder twee filmzalen, een theatercafe en kantoorruimte. De grote vraag wordt natuurlijk of de uiterst karakteristieke sfeer van Swartes tekeningen, een cross-over tussen jaren twintig nostalgie en modernistisch leven, tussen kubisme en klare lijn, overeind kan blijven in drie dimensies en onderworpen aan de keiharde wetten van de zwaartekracht.