Feature

School van de Architectuur Groningen open

Vrijdag 23 januari opent Willem Smink, wethouder van Ruimtelijke Ordening om vijf uur de Groningse School van de Architectuur. Dit is het nieuwe onderkomen voor de Groningse Academie van Bouwkunst en de eerste fase opleiding Architectuur van de Hanzehogeschool.

Deze school is om meerdere redenen uniek. De bouw is het resultaat van particulier initiatief. Het is tevens voor zover wij weten voor het eerst dat een Academie van Bouwkunst een eigen, nieuw gebouw krijgt, dat bovendien door studenten is ontworpen.

Voor het initiƫren van de bouw en het verzamelen van het startkapitaal is de Stichting Academie van Bouwkunst Noord opgericht. Deze stichting schreef in 1994 onder de titel Een Huis voor de Architectuur een ontwerpwedstrijd voor studenten van de samenwerkende academies van Rotterdam, Arnhem en Groningen uit. Deze prijsvraag werd gewonnen door de Rotterdammers Jeroen Huijsinga en Joost Koek. Het ontwerp van de prijswinnaars is, onder begeleiding van architectenbureau AAS uit Groningen, vrijwel ongewijzigd gerealiseerd.

De nieuwe school staat in de binnenstad, nabij de Academie Minerva van Piet Blom. Op een ondergrondse parkeergarage is het vrijstaande gebouw van vier verdiepingen een karakteristiek element op de Rijtemakersrijge geworden. Het in houten lamellen gehulde gebouw werd door de prijsvraagjury indertijd gekarakteriseerd als: 'Een vriendelijk en verfijnd gebouw dat inspeelt op de ruimtelijke en stedenbouwkundige eisen van de plek'. De jury verwacht veel van 'het intrigerende spel met licht dat door de opmerkelijke lamellenbekleding de academie ook 's avonds, als het gebouw veel gebruikt wordt, een opmerkelijke uitstraling zal geven.'

Intern wordt de school gekarakteriseerd door de oplopende trappartij langs een van de gevels. Een multifunctionele zaal van honderd zitplaatsen zal behalve voor onderwijsdoeleinden, tevens worden gebruikt voor lezingen, symposia en discussies rond het bouwen. De eerste manifestatie die daar zal plaats vinden is het eerste debat in de cyclus Vinex on Site, donderdag 29 januari.