Feature

Station Bijlmer van Grimshaw en Arcadis

Als de plannen van de NS doorgaan zal in 2005 de uitbreiding van het station Bijlmer in Amsterdam-Zuidoost worden opgeleverd. Het station wordt daarmee een belangrijk vervoersknooppunt dat bovendien aansluit op de boulevard die de ArenA verbindt met het winkelcentrum Amsterdamse Poort.

De samenwerkende architectenbureaus van Nicholas Grimshaw & partners en Arcadis Articon Architecten presenteerde onlangs de plannen. Bij ArchiNed de beelden.

In het plan, met name in de stationskap, zijn de richtingen van de sporen en die van de (schuin op het station aankomende) Boulevard verwerkt. Op de kruising, die in het dakvlak door een 'breuk' wordt geaccentueerd, zijn de boulevard en de stationshal ruimtelijk met elkaar verweven. De stationskap is een bundeling van gewelfde 'ribbenkasten' die zowel 'de dynamiek, de lenigheid en de richting van de treinen accentueert'. Als ruggegraat is een 'beam' in de centrale as aangebracht die de ondersteuning vormt van de kappen en die op zich weer wordt ondersteund door A-vormige kolommen. De ribben zijn schuin op de ruggengraat, evenwijdig aan de richting van de boulevard aangebracht.