Feature

5 winnaars grootschalige bruggenprijsvraag

In Leidschendam zijn vandaag de vijf winnaars van de eerste ronde van de bruggenprijsvraag voor de uitbreidingswijk Leidschenveen bekend gemaakt. De winnaars wordt nu verzocht hun ontwerp verder uit te werken en een prijsopgave te maken. Het bureau Jan Brouwer Associates is betrokken bij twee van de vijf winnende ontwerpen.

De prijsvraag is zeer omvangrijk; er is gevraagd een ontwerp te maken voor 60 verschillende bruggen in Leidschenveen. De bruggen variƫren van smalle voetgangersbruggen tot brede exemplaren voor gecombineerd snel en langzaam verkeer. De bruggen zullen een belangrijk sfeerbepalend element in de nieuwe wijk moeten worden.

Blijkbaar sloeg deze probleemstelling aan want 107 ontwerpteams hebben ingezonden. Daarbij waren 43 buitenlanders. Opmerkelijk is dat alle prijswinnaars Nederlanders zijn. De jury, bestaande uit Carel Weeber, Erik Wiersema, Roel Bakker, Mick Eekhout en Maurits Klaren, had volgens eigen zeggen vooral oog voor de haalbaarheid van de plannen. Misschien dat hierdoor de keuze onbewust (de inzendingen waren anoniem) op de Nederlandse plannen gevallen is.

De prijswinnaars zijn:

Haskoning Amsterdam

Jan Brouwer Associates i.s.m. TNO-Bouw en Arcadis Bouw/Infra

Aannemingsbedrijf G.A. van Dijk en Zn. i.s.m. Stijlgroep buro voor tuin en landschapsarchitectuur

Haitsma Beton i.s.m. Zwarts & Jansma architecten (ontwerp) en Ingenieursbureau Oranjewoud district Noord

Jan Brouwer Associates i.s.m. Van der Vorm Engineering

Hopelijk zal ArchiNed binnenkort afbeeldingen van alle prijswinnaars kunnen laten zien.