Feature

OMA Wint

OMA heeft de opdracht voor het nieuwe Campuscentrum van de IIT in Chicago gekregen. In een ware titanenkamp versloegen Koolhaas c.s. coryfeeën als Eisenman, Hadid, en Jahn in een ontwerpwedstrijd voor een voorzieningengebouw op het door Mies van der Rohe ontworpen historische universiteitsterrein. De opdracht bleek een kolfje naar Koolhaas’ hand: ’to create an urban density with a relatively low density of population’

Voor het project, officieel het McCormick Tribune Campus Centre, ontwikkelde OMA een laagbouw 'sprawl' ter ghrote van een volwaardig bouwblok tussen de 32th en 33th Street, onder de opgetilde spoorlijnen door. Het spoor wordt ingepakt in een stalen buis, zodat geluidshinder wordt voorkomen. Het is de bedoeling dat het project het nieuwe hart van de campus gaat vormen. In het complex zijn voorzieningen voor studentenverenigingen, restaurants, winkels, basketbalzalen, bowling-alleys, verschillende zalen en een 'unique Mies Interpretive Center, which will introduce visitors to the great architect's legacy' ondergebracht. Het bouwblok wordt doorsneden door paden en gangen die het bestaande patroon van door de jaren in het terrein ingesleten 'olifantspaden' volgen. De verwachtte bouwsom is 25 miljoen dollar.

De New York Times van vandaag vergelijkt het project met de niet gerealiseerde Jussieu bibliotheek in Parijs, waar het straatleven eveneens in het gebouw werd gehaald. 'In short, the campus center will be a high-tone, low-rise Jukebox version of an inner-city mall.' En eindigt met: 'May Mr Koolhaas never lose his flair for provocation. At IIT, he must contend with the authority of Mies and of modern architecture at its most rigidly orthodox. His design both honors and subverts that orthodoxy by wrapping a Miesian glass skin around colliding interior spaces that evoke high modernism's demise. The building is an act of historical reconcilliation, one that puts Chicago back on architecture's cutting edge'

Voor de tweede maal haalt OMA, na de MGM-studio's in Hollywood, een prestigieuze Amerikaanse opdracht binnen. De multinationale status van het bureau begint daarmee steeds duidelijker te worden.