Feature

Virtueel Madurodam geopend

Madurodam, de kleinste stad van Nederland, heeft onlangs een eigen website geopend. Het echte Madurodam was al een must voor architectuurliefhebbers. Waar anders kun je immers op loopafstand een keur van de belangrijkste gebouwen van Nederland bezoeken? Dankzij een groot aantal QuickTimeVR panoramafoto’s en een database met een aantal belangrijke gebouwen, die op de site zijn ondergebracht, hoeven we daarvoor nu het huis meer uit.

Het virtuele Madurodam heeft een veertigtal QTVR panoramafoto's van de 'stad' genomen. Hierdoor kan (met de juiste plug-in en wat geduld) de complete stad bekeken worden. Het is overigens opvallend dat de foto's blijkbaar bij minder goed weer genomen zijn en dat mensen op de foto's vrijwel ontbreken. De lol van het schaalverschil tussen de modellen en de Gullivers die in dit Lilliput rondwandelen is daardoor alleen in het echt te beleven.

Interessanter is wellicht de 'gids', een overzicht van circa 50 gebouwen en een aantal straatscenes (uit de collectie van 700 modellen). De gebouwen kunnen door middel van een zoekformulier bekeken worden. Onder de 50 projecten bevinden zich toppers als: de Erasmusbrug, het NAi en het Ministerie van VROM. Van elk project wordt een foto, en wat algemene informatie gegeven. In feite is hiermee een eerste architectuurgids op het Internet gerealiseerd. Licht ontregelend zijn de bouwgegevens, die niet het bouwjaar van het echte, maar natuurlijk het bouwjaar van de Madurodamversie melden. Zo mogelijk nog verwarrender is het raden of de foto nu van een echt gebouw of van de Madurodamversie is.