Feature

Koers, Zeinstra, Van Gelderen winnen Charlotte Köhler Prijs

Aan het architectentrio Ira Koers (1970), Jurjen Zeinstra (1961) en Mikel van Gelderen (1963) is onlangs de Charlotte Köhler prijs 1998 toegekend. Deze prijs die dit jaar voor de elfde maal wordt uitgereikt is in het leven geroepen door de actrice Charlotte Köhler als aanmoediging voor veelbelovende kunstenaars tot 35 jaar.

Aan de prijs is een bedrag van f 10.000,- verbonden. Naast de architecten kregen de beeldend kunstenaars Gillion Grantsaan, Juul Kraijer en Ronald Ophuis en de decorontwerper Geert van der Velden de prijs.

Koers, Zeinstra, Van Gelderen bouwden onder meer 255 woningen in Emmen en ontwikkelde het 'Tuimelhuis' een tuinhuis dat door het te kantelen op meerdere manieren gebruikt kan worden. Binnen het bureau zijn de disciplines beeldende kunst en architectuur gelijkwaardig vertegenwoordigd. De jury van de prijs bestond dit keer uit A.N. ter Braak, M. Grote Gansey, M.J.M. van Rooy, W. Sütö en N. Verdonk. De prijs zal 16 april worden uitgereikt in Arti et Amicitiae. Daar zal tegelijkertijd een tentoonstelling worden ingericht met werk van alle winnaars van de Charlotte Köhler Prijs vanaf 1988 tot 1998. Eerder architectuurwinnaars zijn onder meer Tom Frantzen (1997), Wiel Arets (1988), Ben van Berkel (1991) en de Stichting Vedute (1993)