Feature

MVRDV Sportscape

In het kader van de manifestatie Fabrications heeft MVRDV onder de titel Sportscape een interventie voor de openbare ruimte voor het Museum voor Hedendaagse Kunst in Barcelona (MACBA) ontworpen. Fabrications is een tentoonstellingsproject waarbij vier musea: de MOMA’s in New York en San Francisco, het Wexner Centre in Columbus, Ohio en het MACBA samenwerken.

Voor elk van de vier musea zijn vier architecten gevraagd om een ontwerp te maken dat gedurende de manifestatie wordt 'uitgevoerd'. MVRDV zet de ruimte voor het MACBA niet vol met allerlei postmodern straatmeubilair, maar veranderd het plein in een sportspeeltuin voor de buurt, een activiteitenveld voor de hedendaagse homo ludens.

Het Placa dels Angels is een complexe locatie die wordt gedomineerd door het door Richard Meier ontworpen museum en een voormalig klooster. Het thema van het ontwerp-'onderzoek' is fabrications of het principe van (be)kleding zoals Adolf Loos deze techniek omschreef. Het gaat hier om de huid van de gebouwde omgeving, het oppervlak, de bekleding als middel voor vluchtige en feestelijke architectuur. Het gebruik van de publieke ruimte wordt gezien als de resultante van de oppervlakte-kwaliteiten van deze ruimte.

De interventie van MVRDV is even direct en eenvoudig als effectief. De bestrating is voorzien van sportlijnen en -accessoires: voetbal, basketbal en volleybalvelden, een bekleding die op een uiterst directe manier activiteit genereert. 'It will turn the square into a spectacle, the surrounding buildings would have a reason to face it'

Gezien de volgende quote uit de internationale editie van de Neue Züricher Zeitung is de bekleding een instant succes gebleken: 'Ein Volltreffer von MVRDV. Die Quartierjugend, überwiegend arabischer und asiatischer Herkunft, liess sich nicht zweimal bitten. Noch während die gemeindearbeiter die Volleyballnetze spannten, klatschten die ertsen Bälle über den Platz.'