Feature

Rotterdam Tower? Klimrek!

Net als vele andere Rotterdammers heeft architect Frans Blok vanuit zijn woonkamer uitzicht op de Euromast. Toen half januari het plan van eigenaar Mediamax bekend werd voor een opvolger van dit monument van de wederopbouw, was Blok onaangenaam verrast door de architectonische uitwerking van de nieuwe spriet, de Rotterdam Tower, gemaakt door Jan van der Hoeven. Hij besloot het er niet bij te laten zitten en een nieuw ontwerp te maken. Op zijn eigen internet-site staat het verrassende resultaat.

Na de presentatie van de Rotterdam Tower door Mediamax barstte de kritiek onmiddellijk los; geen enkele architectuurcriticus had een goed woord over voor de lompe toren die het posterplakbedrijf had laten ontwerpen. Het ontwerp was bovendien absoluut niet origineel omdat er in talloze steden vergelijkbare, taps toelopende torens staan (Berlijn, Seattle, Moskou, Toronto, etc.). Ook de Rotterdamse gemeentepolitiek toonde zich niet enthousiast, hoewel men de daadkracht van Mediamax bewonderde; de nieuwe toren zal twee keer zo hoog moeten worden dan de Euromast en ruimte moeten bieden aan kantoren, woningen, horeca en zelfs radio- en televisiestudio's. Naast de vorm van de nieuwe mast, werd vooral ook kritiek geleverd op het feit dat de bestaande Euromast zou moeten worden gesloopt. Deze elegante toren van H.A. Maaskant is voor alle Rotterdammers al bijna veertig jaar een belangrijk oriƫntatiepunt en een symbool van de wederopbouw. Zo'n gebouw breek je niet zomaar af.

Frans Blok heeft deze kritiek als uitgangspunt genomen voor zijn ontwerp, dat er op het eerste gezicht inderdaad veel interessanter uitziet dan de Rotterdam Tower en dat gebouwd zou moeten worden naast de Euromast, die gewoon in dienst blijft en zelfs een integraal deel gaat uitmaken van het nieuwe complex. Hij noemt zijn ontwerp Skyliner, maar hij ziet zelf al in dat dit ook geen erg tot de verbeelding sprekende naam is en daarom levert hij direct al een aantal suggesties voor namen die in de beroemde Rotterdamse volksmond gebruikt kunnen gaan worden: het Klimrek, de Wigwam of de Tuurtoren.

In alle aspecten is het ontwerp van Blok innovatiever dan de Rotterdam Tower. De constructie ligt aan de buitenkant in de vorm van acht in elkaar grijpende driehoeken met een opvallend buisframe. De hoogte van het geheel is 370 meter en daarmee zal de Skyliner het hoogste gebouw van Europa zijn. De toren is in tegenstelling tot de Rotterdam Tower asymmetrisch en daarmee veel boeiender. Ook is de basis van de toren smaller, waardoor een dure overbouwing van de Maastunnel overbodig is. Hoewel Blok is uitgegaan van hetzelfde programma als de Rotterdam Tower, voegt hij nog een aantal opvallende elementen toe zoals een bungyjump-platform op ongeveer 300 meter hoogte en een skybar met een glazen vloer, zodat men vanaf de barkruk 260 meter naar beneden kijkt.

Blok heeft de realiseringskosten van zijn toren nog niet berekend, maar hij neemt aan dat de 150 miljoen die Mediamax als budget noemt niet voldoende is. Daarbij vraagt hij zich terecht af of dit wel voldoende is voor de Rotterdam Tower. Mediamax directeur Beesemer heeft in een reactie bij Radio Rijnmond laten weten dat er in totaal tien alternatieve plannen ongevraagd naar hem zijn opgestuurd. Hij heeft beloofd contact op te nemen met alle indieners. Hopelijk kiest Beesemer voor mooist en niet voor goedkoopst. Dat is in Rotterdam eerder vertoond bij de keuze voor het ontwerp van de Erasmusbrug.