Feature

Zwarts & Jansma in sport

Onlangs konden we met de opening van het Gelredome weer eens constateren dat het niet meevalt om een interessant voetbalstadion te realiseren. Technisch is het allemaal best de moeite waard, mede dankzij de inbreng van ABT, maar in architectonisch opzicht valt er, net als aan dat andere paradepaardje van ‘Skyboxend Nederland’: de Arena, weinig lol te beleven. Het laatste mooie stadion blijft toch de Rotterdamse Kuip, ook sinds de opknapbeurt door de combinatie Van den Broek & Bakema, Zwarts & Jansma en ABT.

Zwarts & Jansma lijken sinds deze opknapbeurt de smaak van sportarchitectuur goed te pakken te hebben. Het feit dat Moshe Zwarts naar verluid nog geen achterbal van buitenspel kan onderscheiden is, gezien de recente ontwerpen voor stadions in Rotterdam en Almere, geen belemmering voor een scorend ontwerp.

In Rotterdam zal binnenkort worden begonnen aan de lang verwachte verbouwing van het Sparta-stadion. Eerder namen Zwarts & Jansma al deel aan een besloten ontwerpprijsvraag voor nieuwbouw op een vrije locatie voor het Sparta-stadion, maar het ziet er nu naar uit dat een verbouwing van het huidige stadion de voorkeur krijgt. Het befaamde en geliefde Kasteel zal in de nieuwbouw worden opgenomen.

Heel wat ambitieuzer is de ontwikkeling van het masterplan voor een groot sport- en vrijetijds complex in Almere, Almere OMNI-World. Hierin is onder meer plaats voor een voetbalstadion, een drafbaan, een hippisch centrum, een topsporthal, een racketcentrum en een zwembad. Het complex zal verder worden uitgebreid met een congresgebouw en een hotel. Het is nog niet zeker is of dit door een combinatie van Mabon, Ballast Nedam en Oranjewoud te ontwikkelen centrum ook werkelijk gerealiseerd zal worden. Hopelijk komt het er van, al was het alleen maar om aan te tonen dat sport en architectuur wel degelijk een een-tweetje aan kunnen gaan.