Feature

Cepezed bouwt voor Porsche

Het Delftse architectenbureau Cepezed heeft de meervoudige opdracht gewonnen voor een grootschalige uitbreiding van de hoofdvestiging van Porsche in Stuttgart. In eerste instantie zal een ‘Kundenzentrum’ gerealiseerd worden dat bovendien als voorbeeld zal gaan dienen voor andere vestigingen van dit roemruchte automerk.

Het plan van Cepezed bestaat naast het Kundenzentrum uit een stedenbouwkundige opzet van de directe omgeving in de 'Porsche-wijk' in Stuttgart waar ook de fabrieken en kantoren zijn gevestigd. In de eerste fase van het plan zal in ieder geval het Kundenzentrum worden uitgevoerd. De kantoren en het Porsche Museum onder de rotonde zullen eventueel later worden gerealiseerd.

boven: Entree van het Kundenzentrum

onder: Interieur van de showroom in het Kundenzentrum

Het ontwerp is dusdanig 'schaalloos' dat het ook voor kleinere vestigingen van Porsche gebruikt kan worden. Volgens Cepezed kan volgens hetzelfde principe ook een tien keer kleiner gebouw voor een lokale Porsche dealer elders in de wereld worden gerealiseerd. Vooral dit aspect van het ontwerp maakte het plan van Cepezed aantrekkelijk voor de autofabrikant.

Aan de meervoudige opdracht werd deelgenomen door in totaal 12 architecten waaronder Nicholas Grimshaw. Verder waren 9 deelnemers grote Duitse architectenbureaus. Het Kundenzentrum, met een totaal oppervlak van 11.350 m2, zal in 1999 gebouwd worden.