Feature —

Rembrandt in koper

Piet Vollaard

Donderdag 7 mei opent kroonprins Willem Alexander de nieuwe expositieruimte van het Amsterdamse Rembrandthuis. De gevel van deze uitbreiding, pal naast Jacob van Campens facade uit 1628, bestaat grotendeels uit koperen lamellen met daarop een uitvergroting van een ets van Rembrandt. Zwarts & Jansma tekende voor dit opvallende gevelontwerp.

Museum het Rembrandthuis wil het oude pand in de toekomst inrichten als 'stijlhuis', waarbij de situatie zoals deze was toen Rembrandt daar woonde en werkte zo veel mogelijk wordt gereconstrueerd. Daarmee zal het interieur dat begin deze eeuw door architect De Bazel was ontworpen worden verwijderd. De tentoonstellingsruimte voor de eigen collectie en de voorzieningen zoals entree, bibliotheek en museumwinkel moesten daarvoor worden ondergebracht in een nieuw gebouw naast het Rembrandthuis. Het oorspronkelijk tegen het Rembrandthuis gebouwde Saskiahuis is hiervoor 7,5 meter opgeschoven.

Zwarts & Jansma ontwierp een gevel en een dakopbouw voor deze uitbreiding. In maat en schaal vormt de gevel een intermediar tussen het zeventiende-eeuwse Rembrandthuis en het negentiende-eeuwse Saskiahuis. De gevel heeft een klassieke driedelige opbouw: een glazen onderpui ten behoeve van de entree, een gesloten middenpartij en een meer open, gedeeltelijk terugliggende dakopbouw. Verder is de gevel door middel van een natuurstenen profiel in drie vertikale stroken verdeeld. De gesloten middenpartij bevindt zich voor de ruimten waarin de lichtgevoelige etsen en tekeningen worden tentoongesteld. Ter plaatse van dit gesloten deel bestaat de gevel uit gevouwen, koperen platen. De maat van de vouw van de koperen platen verloopt van onder naar boven zodanig dat de nieuwe gevel een gelijke helling naar voren krijgt (de zogenaamde'vlucht') als het Rembrandthuis. Een detail uit de ets 'Isaak en Jacob' van Rembrandt is sterk vergroot, gestraald en verbronst op de koperen platen aangebracht. Zo ontstaat een abstracte verwijzing naar de functie van het gebouw en de achter de gevel tentoongestelde prenten. De terugliggende, gebogen dakopbouw is geheel bekleed met zink.