Feature

S333 wint selectie Vijfhuizen

Het bureau S333 Architecten heeft een gedeelde eerste prijs gewonnen voor haar inzending in een besloten wedstrijd voor 700 woningen in het dorp Vijfhuizen (Haarlemmermeer), waarvan de bouw naar alle waarschijnlijkheid nog dit jaar van start gaat. Naast S333 (Burton Hamfelt, Chris Moller, Dominic Papa en Jonathan Woodroffe) zijn geselecteerd Pierre en Marjolijn Boudry (Parijs), Wingender Hovenier Architecten (Amsterdam) en Alie Ten Kate (Utrecht).

De gemeente Haarlemmermeer heeft in het kader van de VINEX-operatie de taak 17400 woningen te bouwen in de periode 1995-2005. De gemeente heeft daarbij het plan opgevat om voor de uitbreiding van het dorp Vijfhuizen (nu 1000 woningen, uit te breiden met een slordige 700 extra woningen) de notie van het eigentijdse dorp centraal te stellen. Door S333 is daarvoor het concept 'dorp-veld' als ontwikkelingsmodel gehanteerd om de complexiteit en diversiteit van een bestaand dorp te benaderen.

Series lange kavels met variƫrende lengte, uitgezet op het plangebied, worden puntsgewijs onderbroken door een serie grotere, meer vierkante kavels. Terwijl de huizen verspreid staan in deze kavel-organisatie en wordt met een uitgekiende distributie en ontsluiting door lange rechte lanen het terrein nog verder verbrokkeld.

De nieuwe gemeenschap van Vijfhuizen wordt gegenereerd met een 'regelmatige onregelmatigheid' met uitgebreide mogelijkheden om een uitgekiend spel te spelen met eigendomsverhoudingen, verhuurbare ruimte in de buurt of potentiƫle voorzieningen.

Naast hun deelname aan veel (internationale) wedstrijden en publicatie in het tijdschrift 'Architectural Design' zijn de architecten van S333 ook actief als docenten aan o.a. de Architectural Association en participeren ze regelmatig in workshops. Het Brits-Nieuw-Zeelandse bureau is gevestigd in Amsterdam.