Feature

Winnaars Archiprix 1998

Zaterdag 16 mei zijn in het Minnaertgebouw van architect Willem-Jan Neutelings de winnaars van de Archiprix 1998 bekend gemaakt. De Nederlandse ontwerp-opleidingen selecteren jaarlijks hun beste studentenplannen voor deelname aan Archiprix. Een wisselende jury kiest uit dit aanbod de allerbeste plannen. Dit jaar zijn er twee eerste prijzen uitgereikt, aan Fenna Haaksma Wagenaar met haar ontwerp ‘Gebouw tegen de buurt’ en aan Jolai van der Vegt voor haar plan ‘Infrastructuur als architectuur’. Verder kregen vijf plannen een eervolle vermelding.

Voor de Archiprix 1998 werden 25 plannen ingestuurd, eenentwintig vanuit de studierichting architectuur, drie vanuit de studierichting stedebouw en één vanuit landschapsarchitectuur. De jury bestond uit: Dirk van den Heuvel, Francine Houben, Richard Koek, Jurjen van der Meer en Christian Zalm. Per ingezonden plan werd een oordeel geformuleerd met daarin de belangrijkste kwaliteiten en tekortkomingen. De jury ging daarbij steeds uit van de eigen bedoelingen van elk afzonderlijk plan.

Meer dan een derde van de plannen kent een sterke relatie met de problematiek van de infrastructuur. Het lage aantal stedebouw en landschapsplannen springt daarbij wel in het oog. Na een opleving in het voorgaande jaar toen er zeven stedebouw en landschapsplannen werden ingestuurd valt het aantal weer terug. Het aantal vrouwelijke deelnemers blijft met een kleine dertig procent net onder het niveau van het vorig jaar. Maar kwalitatief springen ze er wel uit. De helft van het aantal ontwerpers dat de jury selecteerde is vrouw, waaronder de beide winnaressen van de gedeelde eerste prijs

Afbeeldingen van boven naar beneden:

Gedeelde 1e prijs:

Gebouw tegen de buurt, Fenna Haakma Wagenaar

Gedeelde 1e prijs:

Infrastructuur als architectuur, Jolai van de Vegt

Eervolle vermelding:

De onuitsprekelijke gemeenschap, Hans Moor

Eervolle vermelding:

De verleiding van het productielandschap, Annemieke Diekman

Eervolle vermelding:

Survival of a Suburb (S.O.S.), Joost Glissenaar

Eervolle vermelding:

Working Forces, Patrick Meijers