Feature

Echtpaar van Eyck geridderd

Op de Dag van de Architectuur, zondag 28 juni – 120.000 bezoekers in heel Nederland – is het architectenechtpaar Aldo en Hanny van Eyck ‘koninklijk onderscheiden vanwege hun grote verdienste op het gebied van de architectuur’. Het kan niet op want binnenkort verschijnt bovendien een Engelse, geactualiseerde editie van Francis Strauvens prachtboek ‘Aldo van Eyck: relativiteit en verbeelding’.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het NAi werd Aldo bevorderd van officier in de Orde van Oranje-Nassau tot commandeur in de orde van de Nederlandse Leeuw. Hannie van Eyck werd benoemd tot ridder in dezelfde prestigieuze orde. Allemaal leuk natuurlijk, maar als wij Van Eyck een beetje kennen dan had hij veel liever een opdracht voor een publiek gebouw van minister De Boer cadeau gekregen.

Wij herinneren ons het indringde eindshot van het televisie interview in het programma NOVA naar aanleiding van de tachtigste verjaardag van Aldo en Hannie, waarbij van Eyck – recht in de camera kijkend – verbolgen riep: 'Ze beloven van alles, maar ze doen het niet hoor, je zult zien dat ze 't niet doen!' Laat Amsterdam, de stad aan wie van Eyck tientallen prachtige speelplaatsen en twee van de mooiste gebouwen van Nederland schonk, nu ook eens een gebaar maken en tegelijk het gezeur over de locatie van een Nationaal fotomuseum in de kiem smoren. Zorg voor fondsen voor een mooi nieuw gebouw en gun Aldo en Hannie die opdracht.

Vrijdag 3 juli a.s. zal Alexander Tzonis in 'Eik en Linde' het eerste exemplaar van 'Aldo van Eyck: the Shape of Relativity ' aan Aldo uitreiken. De Engelse versie van Strauvens boek, dat in de Nederlandse versie bij Meulenhof verscheen, wordt uitgegeven door Architectura & Natura Pers.