Feature

OMA ontwerpt theater aan Times Square

Onlangs is bekend geworden dat Rem Koolhaas (OMA) en Richard Gluckman (Gluckman/Mayner Architects) een nieuw onderkomen zullen ontwerpen voor het Second Stage Theatre. Het nieuwe theater, dat naar verwachting in februari 1999 zal worden opgeleverd, wordt ondergebracht in een voormalig bankgebouw.

In de Amerikaanse pers wordt het plan vooral geroemd om de innovatieve inpassing in de 'historische' omgeving van Times Square. Bij de presentatie van het ontwerp op 1 juli j.l. zei Koolhaas dat de belangrijkste gedachte achter het plan juist de terughoudendheid van de ingreep is: 'The idea is to maintain a discrete presence with a single intervention to keep it all intact. Unique to the theater is that the city itself will be the background; I don't know a single theater like this.'

De zaal met zo'n 300 plaatsen en de plaats van de lobby worden bepaald door een wigvormig volume dat de ruimte met de hoge verdiepingen doorsnijdt. Daarboven zal, op de derde verdieping, een grote zaal voor repetities worden geplaatst en ruimte voor de theater-technische productie.

bestaande gebouw

Vooral het zeer historisch karakter van Times Square blijkt Koolhaas aan te spreken: 'I was a great admirer of the old 42nd street. What makes one excited is that it adds authenticity to the new Times Square. If I interpret the signs right it will be welcome and necessary.'