Feature

Dordt in alle staten

De stad Dordrecht zit al jaren in de maag met het Statenplein. Zoals in zoveel historische steden werd een deel van de binnenstad op de golven van de saneringsstorm van de jaren zestig opgezadeld met een grote open vlakte met als voornaamste attraktie een grootwinkelbedrijf, in dit geval V&D.

Tal van verbeteringsplannen sneuvelden, maar nu dreigt een onverwachte 'oplossing'. In navolging van onder meer de stad Groningen denkt de gemeente Dordrecht een historische vergissing terug te kunnen draaien met historiserende architectuur.

De belangrijkste aanpassing bestaat uit een nieuw blok van Charles Vandenhove, waarmee de omvang van het plein vrijwel gehalveerd wordt. Daarnaast is voorzien in aanpassing van het V&D-blok door Kees Rijnboutt. Vooral het blok van Vandenhove wordt door de Dordtenaren maar matig gewaardeerd. Niet in het minst vanwege de veronderstelde Oostduitse uitstraling en de kantoortoren (11 bij 11 meter en 40 meter hoog) die onderdeel van het plan uitmaakt. De stedenbouwkundige noodzaak van deze toren ontgaat ons en lijkt vooral bedoeld om de zaak financieel rond te krijgen.

Gezien het grote aantal plannen dat in eerdere fasen ongerealiseerd bleven zou je kunnen verwachten dat het ook in dit geval wel weer over zal waaien. Toch lijkt dit plan de wind meer dan mee te hebben. Er is geld en er zijn investeerders. De Dordtenaren zijn er in elk geval niet gerust op, gezien de felle discussies rond het plan. Op de Dordrechtse 'digitale stad' Dordt.nl is de droevige geschiedenis van het plein, inclusief de recente plannen gedocumenteerd en wordt de rest van Nederland uitgenodigd mee te discussieren.