Recensie

Werk van fotograaf Gerrit Engel in NAi

Gerrit Engel werkt sinds twee jaar als architectuurfotograaf. Hij fotografeerde de in verval geraakte graansilo’s van Buffalo in de staat New York, iconen van de moderne architectuur die modernisten als Walter Gropius en Le Corbusier al fascineerden. Deze foto’s zijn binnenkort te zien in het NAi.

De gigantische 'Buffalo Grain Elevators', eens de iconen van industriƫle architectuur en welvaart, staan nu zonder functie in een omgeving die het toonbeeld is van economisch verval. Volgens Gropius en Le Corbusier stonden de abstracte, geometrische vormen van de graansilo's aan de basis van de 'moderne' architectuur.

Rond de Tweede Wereldoorlog kende de stad Buffalo een sensationele groei in de graanoverslag.

'De aanleg van een nieuw kanaal verbond Buffalo met het achterland, terwijl steeds meer zeeschepen de stad via de Buffalo River bereikten. In een razend tempo werden nieuwe overslagkranen, de zogenaamde elevatoren, gebouwd, bespoedigd door het gebruik van een nieuw bouwmateriaal, beton. In de jaren zestig daalde de economische activiteit in Buffalo en de stad raakte in verval. Sindsdien staan de graansilo's in Buffalo leeg.'

Volgens het NAi dringt zich nu de vraag op: wat te doen met deze iconen van de moderne architectuur, de Buffalo Grain Elevators?