Feature

Cheers!, kantelende glazen voor het NAi

Met de NAi dansparty nog in de benen kregen wij de toost van 30 architecten op het NAi onder ogen. De ontwerpers waren gevraagd om een glas te ontwerpen – al naar gelang ieders wens champagne, wijn, whiskey of water enz. Alcohol en Architectuur, het is een verband dat blijkbaar de moeite van nader onderzoek waard is, want zelden zal er zo enthousiast op een vrijblijvende ontwerpopgave zijn gereageerd. Als aanzet tot nader onderzoek publiceert ArchiNed een kort typologisch deelonderzoek.

Vijf van de dertig ontwerpers zonden een ontwerp voor een omkeerbaar glas in. Dat kan geen toeval meer zijn; architecten zetten de boel graag op z'n kop, ze kunnen blijkbaar nooit kiezen, ze proberen iedereen te vriend te houden, of ze drinken graag verschillende dranken door elkaar (zoals bekend de meest efficiente methode om zo snel mogelijk onaanspreekbaar te zijn) en hebben blijkbaar nooit genoeg.

Van boven naar beneden zijn te zien:

– 'Ɓrchitecture is completely unnecessary and that is why it has a great future.', Zvi Hecker, wijn/champagne

– 'Bottoms Up, celebrate the sensuality of the logic and the logic of the sensuality.', Ashok Bhalotra, champagne/cocktails

– 'Architecture sometimes is too personal and too trendy. The history of architecture is soaked in alcohol. Architecture therefore, is a toast in itself.', Kees Christiaanse, bier/soda, wijn/whiskey, port/schnapps

– 'NAi is to good wine as bubbles to champagne.', Joan Busquets, wijn/champagne

– 'The future of architecture is half a glass of wine empty (virtual) and full (real).', Charles Jencks wijn/niks