Feature

Leidschenveen in gebruik genomen

Op 11 september is de Vinex wijk Leidschenveen officieel in gebruik genomen. Niet dat deze locatie al helemaal opgeleverd is, verre van dat, maar de oplevering van de eerste 320 woningen, de opening van een school en de ingebruikstelling van een interactief kunstwerk waren voldoende aanleiding voor een feestje.

In Leidschenveen zullen tot het jaar 2004 7000 woningen worden gebouwd. De eerste opgeleverde woningen bevinden zich in de zogenaamde Velden A, waar de architectenbureaus Verheijen/Verkoren/De Haan, Roeleveld Sikkes en Claus en Kaan respectievelijk een rode, een gele en een grijze woningcluster hebben ontworpen. Het eerstvolgende deelgebied is het Waterland, waar de komende jaren circa 1000 woningen zullen worden gebouwd. De feestelijke opening van de wijk ging tevens gepaard aan de ingebruikname van een schoolgebouw voor 4 basisscholen van architect Frits Van Dongen (Architecten Cie).

Het meest interessant -zeker voor Internetgebruikers – is het interactieve kunstwerk in de tunnel aan de Kostverlorenweg dat eveneens in gebruik werd genomen. In deze tunnel is een lichtwand, een lichtkrant, een spiegelwand en een aantal lichtarmaturen aangebracht. De berichten op de lichtkrant worden aangestuurd vanaf het Internet. Iedereen met een aansluiting kan op de speciale website berichten invoeren die direct in de lichtkrant geplaatst worden. Via een webcamera kan de krant ook online gelezen worden. Dit kunstproject van beelden kunstenaar Hans Muller kwam tot stand in samenwerking met architectenbureau Zwarts & Jansma (architectonisch ontwerp), Michael van Eeden (internet verbinding), Yens & Yens (lichtobjecten), Nico Schluter (website) en Casema Delft (Internet aansluiting).