Feature

Meubelprijzen 1998

Op donderdag 3 september jl. zijn in de Naardense Promers kazerne de Nederlandse Meubelprijzen uitgereikt. De meubelprijzen worden sinds 1985 jaarlijks uitgereikt aan ontwerpers en fabrikanten. Met name de prijs voor jonge ontwerpers heeft in het verleden enige malen de deur voor beginnende ontwerpers geopend naar een fabrikant. Rene Holten, Martijn Prins en Martijn Ritzema waren dit jaar de winnaars in respectievelijk de categorieën beste Nederlandse Meubelontwerp, de Prijs voor jonge Ontwerpers en de prijs voor Industriële kwaliteit.

De jury, bestaande uit Jose Carlier, Rob Eckhardt en Dirk Hoogewerf, was van mening dat het fauteuil DoDo van de Maastrichtse meubelontwerper Rene Holten en fabrikant Artifort 'op een originele en professionele manier reeds beproefde ontwerp-principes in een actueel meubel tot uitdrukking brengt.' Wat de jury daar nu precies mee wil zeggen is ons niet helemaal duidelijk. Wellicht is Holten zelf iets directer: 'Ik zocht naar een ontwerp met de kwaliteit van de meubels uit de jaren 30 en 50 dat tegelijkertijd in deze tijd zou passen. Ik heb de karakteristieken van deze meubels vertaald naar de jaren 90 en daarbij de ergonomie een grote rol laten spelen.' Een eervolle vermelding in de categorie beste Meubelontwerp ging naar de salontafel Pebbles van Marc Leeflang en Bint.

De jury van de Prijs voor Jonge Ontwerpers, Willem van Ast, Gerard van den Berg en Jan des Bouvrie, beloonde Link, een schakelbaar element voor een boekenkast, van ontwerper Martijn Prins met de eerste prijs. Link bestaat uit losse elementen die gemakkelijk in elkaar geschoven kunnen worden. De planken hellen licht achterover, zodat de boeken niet kunnen vallen. Het materiaal is polyester en glasvezel, maar de 25-jarige ontwerper vermoedt dat er bij produktie betere technieken mogelijk moeten zijn. Welke producent neemt de uitdaging aan? De jury loofde verder nog twee eervolle vermeldingen uit in de categorie Jonge Ontwerpers: een (bar-)kruk van Muriel Appel en een Tafel en Scherm van Rob Sprang.

De Prijs voor Industriële Kwaliteit is door de jury, Ton Haas, Jan Pesman en Harry Wagemans, toegekend aan de lamp Wiep van ontwerper Martijn Ritzema. Ritzema wist eerder prijzen bij wedstrijden van HEMA, Forbo en Vitra Nederland te winnen. De lamp Wiep bestaat uit twee kunststof schaaldelen, waarbij lampekap en lamp naadloos in elkaar overlopen. De jury loofden 'de originele toepassing van vacuüm vormtechniek en materiaalkeuze die getuigen van een uiterst creatieve geest en technisch inzicht.'