Feature

Lina Bo Bardi in Amsterdam

Aanstaande donderdagavond houdt Marcelo Ferraz in de Academie van Bouwkunst in Amsterdam, een lezing over het werk van de architect Lina Bo Bardi (1914-1992) De in Italiƫ geboren Bo Bardi studeerde architectuur in Rome. Na haar studie vestigde ze zich in Milaan waar ze onder andere werkte op het architectenbureau van Gio Ponti en voor het tijdschrift Domus. Na de tweede Wereldoorlog emigreerde ze met haar echtgenoot, de kunsthistoricus Pietro Maria Bardi, naar Brazilie.

In dit land realiseerde ze een groot aantal modernistisch ogende gebouwen waaronder haar eigen woning, een glazen doos op pilotes, en het Museau de Arte in Sao Paulo. Later in haar carriere liet Bo Bardi zich steeds vaker beinvloeden door de Braziliaanse cultuur. Behalve gebouwen ontwierp Bo Bardi tentoonstellingen, theaterdecors en -kostuums en ook meubels. Aldo van Eyck prees Bo Bardi om het humane in haar architectuur en roemde de poezie van haar beeldtaal.

Marcelo Ferrez heeft met Lina Bi Bardi gewerkt. Hij is nu medewerker an het Instituto Lina Bo e P.M. Bardi. Dit instituut heeft onder andere een reizende tentoonstelling gemaakt die in het najaar van 1995 bij faculteit Bouwkunde van de TU Delft te zien was.