Feature —

Van Berkel en Bos architectuurbureau wint prijsvraag in Graz

Marina van den Bergen

Het Oostenrijkse Graz zal verrijkt worden met een nieuw muziektheater naar ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau Van Berkel en Bos. Het ontwerp werd gekozen uit 212 inzendingen. In 2003 wanneer Graz de culturele hoofdstad van Europa is, moet het muziektheater voltooid zijn.

Het theater is gesitueerd aan een park. Het glooiende landschap van het park is terug te vinden in het ontwerp. De glooiing in het gebouw wordt veroorzaakt doordat een spiraal als uitgangspunt werd gekozen voor de organisatie van het gebouw. Een horizontale spiraal vertakt zich in een aantal kleinere spiralen, dwars hierdoor heen loopt een verticale spiraal. Deze verticale spiraal is het organiserende element in het gebouw en bevat een trap en een vide.

Centraal in het ontwerp bevindt zich de theaterzaal met ruimte voor 500 zitplaatsen. Via een trap bereiken de bezoekers de foyer en de theaterzaal. De glazen pui van de foyer kan worden geopend zodat voorstellingen ook in de open lucht plaats kunnen vinden. Het theater zal bestaan uit een staal constructie waaraan verschillende soorten gevelmateriaal komt te hangen. Hiermee wil Van Berkel en Bos de verschillende functies van het gebouw tot uitdrukking brengen. Zo zullen de publieke ruimten een extrovert karakter krijgen en de hoger gelegen niet publieke ruimten een introvert karakter.

Het muziektheater in Graz is niet het enige project van Van Berkel en Bos in Oostenrijk. In Innsbruck zal het bureau een elektriciteitsstation realiseren; een opdracht die zijn eveneens verkregen na het winnen van een prijsvraag.