Feature

Bouw schouwburg Hengelo gaat door

Zoals elke ambtenaar van culturele zaken van elke middelgrote stad (Amsterdam, Breda) weet is een eigen theater een eerste vereiste voor een serieus te nemen stad. Voordat Hengelo opgaat in Twentestad doet het er nog alles aan om deze status te bereiken. De vervanging van het oude theater staat al lange tijd op de agenda, maar werd door de gebruikelijke budgettaire problemen steeds weer uitgesteld. Nadat de gemeenteraad medio december 1998 akkoord ging met een extra bijdrage van 6 miljoen gulden, staat niets de hervatting van de bouw van de door Jan Hoogstad ontworpen nieuwe schouwburg meer in de weg.

Hengelo krijgt een schouwburg met drie zalen: De klassieke theaterzaal met 822 plaatsen in een markante ronde trommel en de middenzaal met 400 plaatsen in een rechthoekige doos bepalen de uiterlijke verschijningsvorm. De filmzaal met 200 plaatsen bevindt zich in het souterrain. Het nieuwe theater wordt gebouwd op een locatie schuin tegenover het NS-station.

De kosten van het oorspronkelijk voor 28,5 miljoen geraamde complex bleken gedurende het verdere proces steeds hoger uit te vallen. Totdat in het voorjaar van 1998 de bouw – die overigens nog niet veel verder was dan het bouwrijp maken en bodemsaneren van het terrein – werd gestaakt. Nadat de bouwsom op was gelopen tot 45 miljoen gulden, werd overeengekomen dat de nieuwbouw voor 39,5 miljoen gulden zou worden uitgevoerd. De aannemer zou dan alle overschrijdingen voor zijn rekening nemen en de gemeente moest met zes miljoen over de brug komen.

Medio december gaf de gemeenteraad alsnog haar fiat, zodat de bouwer in april het heien kan hervatten. De oplevering wordt medio 2001 verwacht. En nu maar hopen dat Twentestad straks zoveel meer cultureel geengageerde inwoners zal gaan tellen dat de exploitatie rond gaat komen.