Feature —

Hoogwaardige woonwijk voor vogels

Erik Stekelenburg

Aan de gevel van het voormalige schoolgebouw van de Hogeschool aan de Kaatstraat in Utrecht is een nieuwe hoogwaardige woonwijk verrezen van 120 woningen voor vogels van diverse pluimage. De huidige gebruiker van het pand, de dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Utrecht wil hiermee uitdrukking geven aan de diversiteit van haar medewerkers en klanten. Het ontwerp van het Amsterdamse bureau Qua Associates is uitgevoerd door Utrechtse Werkbedrijven, de ‘sociale werkplaats’ van de gemeente Utrecht.

Nadat de dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO) van de gemeente Utrecht het pand van het voormalige schoolgebouw van de Hogeschool aan de Kaatstraat had betrokken, was er behoefte om het gevelbeeld op te sieren. Omdat de eigenaar van het pand niet toestond dat er iets aan de gevel zou worden veranderd, vroeg de DMO het Amsterdamse bureau Qua Associates om een kunstwerk-achtig ontwerp.

Het bureau bedacht een functionele versiering: 120 Vogelhuisjes, waarvan de grootte en openingen verschillen, uitgevoerd in de stadskleuren rood en wit. De verschillende openingen zorgen voor selectie van de bewoners. De opening van tweeënhalve centimeter zal een mus aantrekken, maar voor de spreeuw aanleiding zijn een woning met een grotere entree te betrekken. Het ontwerp geeft uitdrukking aan de diversiteit 'vogels van diverse pluimage' van medewerkers en klanten van de dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Bij de dienst werken circa 160 ambtenaren aan welzijnsbeleid, cultuur, sport en recreatie en onderwijs. Daarnaast heeft het ontwerp relatie met de nabijgelegen Vogelenbuurt.