Feature

Opening NISA-gebouw

Het nieuwe gebouw van het Nederlands Instituut voor Scheeps- en OnderwaterArcheologie in Lelystad wordt op donderdag 28 januari a.s. om 15.30 uur officieel in gebruik genomen door de staatssecretaris van Cultuur, dr. F.E. van der Ploeg. Het nieuwe gebouw, een omgekeerde, houten scheepsromp, is ontworpen door Kees Christiaanse.

Het nieuwe museum is het volgende gebouw in de reeks Sportmuseum (Victor Mani), Polderland Museum (BenthemCrouwel) en het openluchtmuseum Batavia-werf langs de Ijsselmeerdijk. In het gebouw worden scheepsresten, die als een 'grote bonk klei' uit het water of uit de grond worden opgegraven, onderzocht, geconserveerd en waar mogelijk tentoongesteld. Het instituut is vormgegeven als een 140 meter lange, als een scheepromp gebogen, grote hal. In de hal zijn werkplaatsen, kantoren en tentoonstellingsruimten ondergebracht. De constructie van het enorme gebogen dak bestaat uit gelamineerde, houten spanten afgedekt met geprofillerde staalplaten en aan de buitenzijde afgewerkt met houten delen.

Voorafgaand aan de openingshandeling spreken mevr. L.H. Bouwmeester, gedeputeerde van de Provincie Flevoland, ir. J.A.J. Huybregts, directeur-generaal Rijksgebouwendienst en mevr. H.C.M. van der Linden, algemeen directeur Rijksdienst Oudheidkundig Bodemonderzoek.

Het NISA-gebouw vindt u door de afslag 'Lelystad' te nemen en vervolgens de borden te volgen naar de Batavia-werf. Vanaf het parkeerterrein van de Batavia-werf volgt u de borden met 'NISA'.