Feature

Aluminium Award voor Paul de Ruiter

De Aluminium Award Architectuur 1999 is toegekend aan Architectenbureau Paul de Ruiter en Metalen Ramen M.H.B. Ze kregen de prijs voor de innovatieve klimaatgevel van het Mercator verzamelgebouw van de Katholieke Universiteit Nijmegen.

De Aluminium Award is een initiatief van het Aluminium Centrum en is bedoeld om 'marktgericht ondernemerschap bij aluminium verwerkende bedrijven te stimuleren door aan innovatieve toepassingen van aluminium een prijs toe te kennen'.

De prijs is op dinsdag 9 februari tijdens de Internationale Bouwbeurs '99 uitgereikt door Carel Weeber. Naast de architectuuraward zijn er enige innovatieprijzen en een designprijs in de categorie architectuur uitgereikt.

De Aluminium Award Architectuur ging naar de klimaatgevel van Mercator vanwege zijn innovatieve, eenvoudige en doelmatige opbouw. Dit low-tech klimaatgevelsysteem werd samen met Prof. ir. P.H.H. Leijendeckers van de TU-Eindhoven ontwikkeld. Het buitenspouwblad van de aluminium gevel bestaat uit isolatieglas en het binnenspouwblad uit oprolbaar zonwerend doek. Het doek is zonwerend door een opgedampte aluminiumlaag. Tot dan toe werd het doek alleen voor zonweringen gebruikt. Als het doek is uitgerold ontstaat een luchtspouw die mechanisch wordt afgezogen en waarvan de warmte wordt hergebruikt. Verder werd het mooi en functioneel gebruik van de voorhanden zijnde oppervlaktebehandelingen geprezen, de binnendelen zijn geanodiseerd en de buitendelen gemoffeld. (meer op website Paul de Ruiter)

De Designprijs 1999 in de categorie Architectuur-Industriebouw is toegekend aan de Gemeente Rotterdam voor hun geluidsscherm aan de A20. Het scherm is ontworpen door architect Marja Haring van het Ingenieursbureau Gemeentewerken. Weeber roemde de esthetische kwaliteit van het dynamisch vormgegeven scherm, die overeind blijft als je in de file staat.

Verder werden er twee innovatieprijzen uitgereikt. Een in de categorie Architectuur-Industriebouw. Bayards Aluminium Constructies kreeg de onderscheiding voor twee verkeersbruggen in Helmond die volledig zijn geconstrueerd in aluminium. Voornaamste reden was dat de ontwerpen het gebruik van aluminium voor zwaar belaste constructies promoten. In de categorie Architectuur-Woningbouw is de innovatieprijs toegekend aan Fabrique Delft voor hun 'Varioscreen'. 'Varioscreen' is een zonwering met een geheel nieuw, traploos van 90 tot 180 graden verstelbaar, kniegewrichtsysteem.