Feature

Nominaties Designprijs Rotterdam

Onlangs zijn de nominaties voor de jaarlijkse Designprijs Rotterdam bekend gemaakt. Uit een longlist van circa 350 ontwerpen, uiteenlopend van grafisch ontwerp en sieraden tot architectonische en nieuwe mediaprodukten, heeft een selectiecommissie een shortlist van 47 produkten geselecteerd. Deze worden van 13 februari t/m 4 april ’99 tentoongesteld in het Boijmans Van Beuningen.

Een internationale jury kiest uit de genomineerde producten de prijswinnaar en kent maximaal vijf eervolle vermeldingen toe. Er staan dit jaar een meer dan gebruikelijk aantal 'architectuur-produkten' in de shortlist.

Een van de aardigste genomineerde architectuurprojecten is KW4-20, omdat het architectuur en de mogelijkheden van nieuwe media combineert. Deze onderdoorgang onder Rijksweg A4 over de Stompwijkseweg ten behoeve van de ontsluiting van VINEX-lokatie Leidschenveen is een samenwerkingsproject van Hans Muller en Zwart & Jansma Architecten. In de wand van de onderdoorgang is een aantal interactieve elektronische objecten geïntegreerd. De noordwand bestaat uit een lichtkrant en 167 LED-blocks gevat in RVS panelen. Aan de lichtkrant en de LED-blocks is een internetsite gekoppeld. Vanaf de site kan men teksten op de lichtkrant laten verschijnen. Ook de lichtpatronen van de LED-blocks zijn via het internet te beïnvloeden. Een live-camera in de zuidwand maakt dit op de internetsite zichtbaar.

Er is over dit gecombineerde architectuur/nieuwe media project in de openbare ruimte inmiddels wel controverse ontstaan. De ‘digitale schutting’ leverde naar de mening van de Gemeenteraad iets te veel rauwe schuttingtaal op. De lichtkrant lijkt daardoor sinds november vorig jaar op zwart te staan.

Andere architectuur gerelateerde nominaties zijn:

Het Tuimelhuis van Koerszeinstravangelderen architecten; Het Warmte Overdracht Station (WOS 8) van NL-Architects; Waternet, aanlegstations voor de watertaxi in Rotterdam van Drost en Van Veen Architekten; Joep van Lieshout’s Mobil Home 'the good, the bad and the ugly'.

Het winnende product wordt gekozen door een internationale jury. Zaterdag 13 maart 1999 wordt de winnaar van de Designprijs Rotterdam 1999 bekend gemaakt. De prijs van veertigduizend gulden zal worden uitgereikt door dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Op die dag wordt, behalve de Designprijs Rotterdam 1999, ook de MeesPierson Publieksprijs uitgereikt. De MeesPierson Publieksprijs heeft een waarde van tienduizend gulden. Deze prijs wordt uitgereikt aan de ontwerper van het meest populaire product onder de bezoekers van de tentoonstelling.