Feature

Stadhuis Alphen

De komende jaren gaat het stadscentrum van Alphen aan de Rijn flink op de schop. Het doel van deze onderneming is om meer sfeer en gezelligheid in het stadshart te krijgen. Onder leiding van coördinerend architect Gunnar Daan werken onder anderen Rene van Zuuk, Herman Hertzberger en Dirk Jan Postel (Kraaijvanger Urbis) aan deelplannen. Erick van Egeraat kreeg de opdracht voor een nieuw stadhuis. Het definitief ontwerp werd onlangs gepresenteerd.

Het stadhuis op het St. Jorisplein zal bestaan uit twee hoofdvolumes. Een transparant deel, het zogenaamde 'Palet' en een meer gesloten deel, de zogenaamde achterbouw. De achterbouw is een meer traditioneel vormgegeven kantoorgebouw dat bestemd is voor verhuur aan derden. Het 'Palet' is bestemd voor huisvesting van het bestuur van de stad en een deel van de ambtenarij. De opgave was een gebouw te ontwerpen dat het openbare karakter van het stadhuis uitstraalt, een instituut ten dienste van de inwoners en gebruikers van Alphen. Van Egeraat ontwierp een gebouw met en volledig glazen pui en een uitkragende einde. Door aan de straatzijde de verdiepingsvloeren terug te leggen ontstaat een grote glazen serre. De kantoren zijn hier in een L-vorm omheen gelegd.

Het Service Centrum Overheid, een verzameling van gemeentelijke en semi-overheidsdiensten, vormt een belangrijk onderdeel van het stadhuis. Deze SCO zal een plaats krijgen op de begane grond tussen het hoofdgebouw en de achterbouw. Om een zo groot mogelijke flexibiliteit te krijgen, is gekozen voor en dak dat hangt tussen het 'Palet' en de achterbouw zodat het aantal kolommen in deze ruimte tot en minimum wordt beperkt.

De raadzaal op de eerste verdieping kan vanuit de centrale hal rechtstreeks worden bereikt. Deze raadzaal kan worden vergroot door de scheidingswanden met de naastgelegen commissiekamers weg te draaien. De kantoorruimten bevinden zich op de tweede en derde verdieping, de technische ruimten op de vierde. De onvermijdelijke parkeergarage zal onder het gebouw komen.

De oplevering van het nieuwe stadhuis zal naar verwachting in het najaar van 2001 plaats vinden.