Feature —

Stadskantoor Enschede

Redactie

Binnenkort wordt op de stationslocatie in het oude centrum van Enschede begonnen met de bouw van een Stadskantoor. Het Stadskantoor is ontworpen door Frits van Dongen (Architekten Cie.) en wordt eind 2000 in gebruik genomen.

Het Stadskantoor komt in plaats van het stadhuis. Het gebouw telt vijf verdiepingen, 700 werkplekken en kost 66 miljoen gulden. Het gemeentebestuur streeft ernaar om in het Stadskantoor een nieuw kantoorconcept te realiseren. Dit concept moet de werkomgeving en de communicatie verbeteren. Onder andere wordt het aantal vaste werkplekken teruggebracht. Besluiten hierover vallen dit voorjaar wanneer een aantal proefprojecten zijn geëvalueerd.

Niet alleen de werknemers maar ook het publiek krijgt met een nieuwe situatie te maken. De publieksruimte wordt opgewaardeerd en er komt één loket voor verschillende diensten.. De begane grond is publiek en verbindt het station met de kruising Hengelosestraat-Deurningerstraat aan de andere zijde van het gebouw.

Van Dongen heeft in de publieke ruimten willen laten uitkomen dat het Stadskantoor 'de huiskamer van de gemeente' is. Houten gevels en patio's moeten het huiselijke karakter versterken.

Het gebouw is rondom drie, voor een deel groene, patio's georganiseerd. Twee kernen en een goederenlift verzorgen de logisiek. Het Stadskantoor krijgt twee parkeerlagen met 144 parkeerplaatsen. Een laag daarvan is bestemd voor bewoners van een nabij gelegen flatgebouw.

Met de 'sculpturale' sneden in het gebouw wil de architect het gebouw laten reageren op de omgeving en een stedelijk karakter geven. Tevens brengen ze zonlicht en lucht diep in het gebouw en zorgen ze voor doorkijkjes.